ARTMAN PROGOVORILA O SMRTI HRVATSKOG GENERALA

Bivša portparolka Haškog tribunala: Praljku otrov dostavili ili advokati ili ambasada

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno", napisao je Praljak u prvom pismu, namjenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruz
4974 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Slobodan Praljak, Foto: Reuters

Bivša portparolka Haškog tibunala Florens Aartman progovorila o smrti Slobodana Praljka i otkrila ko je unio otrov u sudnicu, prenose hrvatski portali.

"Zna se da je to uradila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer Praljak nije mogao u pritvoru da ima cijanid, i to baca sumnju na njegov advokatski tim, ili eventualno na nekoga iz ambasade. Uglavnom otrov je unio neko ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu", kaže Artmanova.

Da podsjetimo Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin. On je popio cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017.

Praljak je ostavi dva oproštajna pisma koja su pronašli istražioci Ujedinjenih nacija i koja dokazuju da je general pažljivo isplanirao samoubistvo

Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana prije pravosnažne presude u predmetu "Herceg-Bosna".

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno", napisao je Praljak u prvom pismu, namjenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi.

"Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da obijelodaniš da bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd", napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

Holandsko tužilaštvo nije uspjelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude. "Praljak je duže vrijeme razmišljao o samoubistvu", zaključilo je Tužilaštvo.

Poslije Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična djela - prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o ljekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.