"NEMA STRAHA, NI POVLAČENJA U BORBI PROTIV DIKTATORSKOG REŽIMA"

Protest "Jedan od pet miliona": Pogledajte paljenje baklji na Kalemegdanu

"Ovi protesti su hrabra odluka gradjanstva da digne glavu i usprotivi se. Mi ni od koga ne zavisimo, zato nemamo podršku onih napolju, ni sa Zapada, ni sa Istoka i to mi je čast", rekao je funkcioner Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić na početku protesta kod Terazijske česme
4152 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Betaphoto
Sa protesta, Foto: Betaphoto

Paljenjem baklji kod spomenika Pobjedniku na Kalemegdanu, završen je 21. protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Na protestu je poručeno da nema straha, ni povlačenja u borbi protiv diktatorskog režima, a za slobodu i demokratiju.

"Ovi protesti su hrabra odluka građanstva da digne glavu i usprotivi se. Mi ni od koga ne zavisimo, zato nemamo podršku onih napolju, ni sa Zapada, ni sa Istoka i to mi je čast", rekao je funkcioner Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić na početku protesta kod Terazijske česme.

On je okupljenim građanima poručio da treba da sakupe hrabrost i da shvate da je svaka subota protesta važna.

Prema njegovim riječima, vlast se promijenila na gore, jer je počela na brzinu da rješava urgentne probleme "pokušavajući da začepi rupe koje smo mi otkrili".

"To dokazuje jednu važnu stvar, da u jednom društvu mora da postoji hrabro opoziciono mišljenje", istakao je Lečić.

On je ocijenio i da je očigledno da dijaloga između opozicije i predstavnika vlasti nema, jer bi u suprotnom ljudi na vlasti morali da otvore karte i kažu šta misle.

"A zna se šta misle, ništa dobro po nas", rekao je Lečić.

Sociolog Ratko Božović je istakao da je došlo krajnje vrijeme da se uspostavi politički dijalog predstavnika opozicije i vlasti, iako sve poluge vlasti drži jedan čovjek.

Božović je kazao da sada postoji "napredovanje u nazadovanju" u kojoj vođa stranke "koja dominira dana našim životima" neće da razgovara i lidere opozicije naziva tajkunima, fašistima i lopovima.

"Izgubili smo silno vrijeme, i sada imamo situaciju koja je po mnogo čemu gora nego 1991. Mi kao da smo izgubili sposobnost sjećanja, zato nam se i desilo da su oni iz devedesetih došli ponovo, kao oni koji će biti naši usrećitelji, koji će uspostaviti demokratiju - od toga neće biti ništa", ocijenio je on.

Dodao je i da je "gospodar života i naših sudbina" podijelio ljude koji protestuju.

"Ima podjele, ona je već tu, ali mi je nećemo. Meni se nije dopalo što smo razdvajali slobodne građane i lidere opozicije. Oni moraju biti zajedno", rekao je Božović.

Ukazao je i da su na početku protesta istaknuti "ambiciozni zahtjevi" i da je sada dobro što su postavljeni minimalni i realniji.

"Ali treba i mi samo da vaskrsnemo, da prihvatimo jezik mira i tolerancije, bez mržnje, moramo se dogovoriti i to što prije", poručio je Božović.

Poslije obraćanja, šetnja je nastavljena Prizrenskom ulicom, Brankovom, Pop Lukinom, Ulicom kneza Sime Markovića i Pariskom do Gradske biblioteke u Knez Mihailovoj ulici gdje je "emitovan" Slobodan dnevnik Srbije.

Jedan od gostiju dnevnika bio je Mladen Huljić, brat Vuka Huljića za koga su po pozivu organizatora prikupljaju sredstva za njegovo liječenje u Kini.

Mladen Huljić kazao je da je Vuk ostao nepokretan nakon što je 2017. godine pao na poslu u firmi "Jisk", sa više od tri metra visine.

Poslije Slobodnog dnevnika koji je počeo minutom ćutanja za preminulog novinara Dejana Anastasijevića, građani su nastavili šetnju ka Kalemegdanu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog gradnje gondole.

Sljedeći protest zakazan je za 4. maj, kada je najavljeno osnivanje Slobodne zone.

Galerija