"POGORŠAVA SE POLITIČKA STABILNOST"

Zvizdić: Granice na području zapadnog Balkana ne mogu se mijenjati

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizovali su u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije
983 pregleda 1 komentar(a)
Zvizdić sa Merkelovom i Makronom, Foto: Reuters
Zvizdić sa Merkelovom i Makronom, Foto: Reuters

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice i da to treba da ostane princip na području zapadnog Balkana.

"Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer te ideje nijesu nove", rekao je Zvizdić poslije Samita o zapadnom Balkanu u Berlinu, prenijeli su mediji u BiH.

Navodeći da su nekada o tim idejama govorili Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević, on je ocijenio da je "pokušaj sprovođenja tih ideja u djelo rezultovao stotinama hiljada ubijenih ljudi, ogromnim zločinima, genocidom i iseljavanjem više miliona ljudi".

"Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu. Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je bazno načelo Evropske unije, a mislim da to treba ostati i vladajući princip i model svih daljih aktivnosti kada govorimo o toj temi na području zapadnog Balkana", kazao je Zvizdić.

Dodao je da je vrlo realno prenio situaciju u BiH, dodajući da razlog neformiranja vlasti ne leži niti u broju ministarstava niti u tome ko će biti ministar ili premijer.

"Razgovarali smo o ključnim temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu i za Zapadni Balkan. One su uglavnom bile vezane za evropske integracije i berlinski proces, kao dva bitna procesa koja zaista nemaju alternativu kada je BiH u pitanju", naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, vjerodostojna alternativa proširenja EU na Zapadni Balkan još je zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u regionu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dalje je ocijenio da se pogoršava politička stabilnost, kao i opšta stabilnost čitavog Balkana.

"Činjenica je u nepoštovanju vladavine zakona, a to je neprihvatanje i aktivacija MAP-a (Akcioni plan za ulazak u NATO), za koji postoji zakonski konsenzus u BiH", istakao je Zvizdić.

Navodeći da je vladavina prava bazno načelo na kojem počiva EU, on je istakao da BiH želi da ide putem evropskih integracija, što znači da mora prihvatiti vladavinu prava i početi da se ponaša u skladu s tim načelom.

Na kraju je istakao da evropske institucije u BiH šalju pogrešne informacije o razlozima neformiranja vlasti u BiH.

"Savjet ministara se nije formirao, ne zbog toga što treba podijeliti ministarstva, već upravo zbog činjenice što neko ne želi poštovati vladavinu zakona u BiH i ne želi aktivirati MAP, pravdajući to takozvanom vojnom neutralnošću, a u isto vrijeme se formira i naoružava više od hiljadu pripadnika rezervnog sastava policije RS", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, radi se o paradoksalnoj situaciji i vrijeme je to znaju svi u BiH, u regionu i u evropskim institucijama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizovali su u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.