"Pravno obavezujući sporazum je ključan za put Srbije i Kosova u Evropu"

2145 pregleda 2 komentar(a)
Sa skupa, Foto: Reuters
Sa skupa, Foto: Reuters

Beograd i Priština dogovorili su se da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz Evropsku uniju, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.

To je, kako prenosi Tanjug, jedan od zaključaka skupa o Zapadnom Balkanu u Berlinu, objavljenih na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel.

U zaključcima sa sastanka navodi se da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je, ističe se, ključan za put Srbije i Kosova u Evropu.

"Učesnici su se složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu. Naglašen je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da bude praćen mjerama za izgradnju povjerenja", dodaje se u zaključcima.

Učesnici sastanka pohvalili su uspješno zaključeni sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primjer uspješnog rješavanja sukoba.

Na skupu je bilo riječi o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, učesnici su se saglasili da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za prošlu i zaključcima Predsjedništva o samitu Zapadnog Balkana 2018.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećeenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbjednosna saradnja, razmjene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je ptvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO).

Učesnici su se složili da prošire svoju saradnju kako bi spriječili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljene trgovine SALV i ilegalne migracije.

Oni su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija.

Učesnici sastanka o Zapadnom Balkanu usaglasili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i vanjske izazove vremena.

Bonus video: