Hrvatska predsjednica obišla spomen-obilježje ustašama u Blajburgu

Iz Kabineta hrvatske predsjednice saopšteno je da je to bilo "masovno ubistvo ratnih zarobljenika" po okončanju Drugog svjetskog rata
3050 pregleda 9 komentar(a)
Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto
Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto

Deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović obišla je to mjesto, položila cvijeće i zapalila svijeće ustašama ubijenim po okončanju Drugog svjetskog rata.

Iz Kabineta hrvatske predsjednice saopšteno je da je to bilo "masovno ubistvo ratnih zarobljenika", da su pritom prekršene, kako se tvrdi, "sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929", kao i da je to bio po razmjerama "najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".

Ne navodi se u saopštenju kada je Grabar Kitarovićeva posjetila Bajburg, s obzirom na to da ne učestvuje na samitu Brdo-Brioni, koji je juče počeo u Tirani, prenosi Tanjug.

Najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog isticanja ustaških obilježja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, a što je protivno zakonima te zemlje.

Ovogodišnja komemoracija je stoga svedena samo na crkvenu misu, a organizatori su apelovali na učesnike da se uzdrže od bilo kakvih provokacija nedozvoljenim simbolima i pokličima.

Bonus video: