NAKON POZIVA NA UZDRŽANOST

Nove demonstracije Albanaca sa molotovljevim koktelima

Vođa glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je danas da je to "protestni marš protiv nelegitimne vlade". On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije koje je zauzela vlada
2454 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters
Sa protesta u Tirani, Foto: Reuters

Antivladini demonstranti u Albaniji danas su na novim protestima molotovljevim koktelima i bakljama gađali policiju koja je u opremi za razbijanje demonstracija stajala ispred zgrade Vlade samo nekoliko sati pošto su ih SAD i EU pozvali na uzdržanost.

Hiljade demonstranata, mnogi sa kišobranima zbog jake kiše, stajali su obavijeni gustim bijelim dimom od baklji. Za sada policija ne uzvraća na njihove napade.

Tokom vikenda je na protestima izbilo nasilje, a pristalice opozicije gađali su policiju molotovljevim koktelima dok je policija uzvraćala suzavcem. Bilo je povrijeđenih na obje strane.

Vođa glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je danas da je to "protestni marš protiv nelegitimne vlade". On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije koje je zauzela vlada.

To su kancelarija premijera, sjedište nacionalne policije, parlament, ministarstvo unutrašnjih poslova i glavna policijska stanica Tirane, gdje je 50 opozicionih demonstranata privedeno poslije nasilnih protesta u subotu.

Opozicija organizuje proteste od sredine februara optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine. Opozicija traži prelaznu vladu i prijevremene izbore. Vladajući Socijalisti imaju 74 mjesta u parlamentu od 140 mjesta.

Socijalistički premijer Edi Rama osudio je nasilno ponašanje demonstranata i rekao da je njime "Albanija oštećena".

Uoči današnjeg protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome izražava strahovanje da će opozicija pokušati da ponovi istu vrstu nasilja.

Međutim, opoziciona Demokratska stranka optužila je Vladu da pokušava da izazove "konfrontacije, sukobe i strah među građanima".

"Uvjeravamo građane da je Demokratska partija posvećena samo mirnim protestima", navela je ta stranka.

SAD i Evropska unija pozvali su danas opozicione vođe da osude nasilje i pokažu uzdržanost.

Američka ambasada u Tirani je u danas objavljenom saopštenju pozvala opozicione vođe da osude nasilje i osiguraju da svi budući protesti budu organizovani i mirni.

"Nasilne demonstracije škode albanskim naporima za demokratsku reformu i izgledima zemlje da ide naprijed na putu ka EU", navela je američka ambasada i pozvala opoziciju da uđe u konstruktivan dijalog sa ciljem da se izađe iz političkog ćorsokaka.

Evropski poslanici takođe su pozvali Albance da se "uzdrže od svakog oblika nasilja" jer bi nasilje kao ono što je viđeno nedavno moglo da da pogrešan utisak da Albanija nije spremna da otvori pregovore o pridruživanju EU u junu ove godine.

EU treba u junu da odluči da li će odobriti zahtjev Albanije da počne pregovore o članstvu.

Italijanska, njemačka i britanska ambasada kao i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) takođe su pozvali na mirne proteste i početak dijaloga.

Preporučujemo za Vas