"PREDSJEDNIK NAGLASIO DA SMO ISTORIJSKU ŠANSU PROKOCKALI"

Grigorije: Vučić rekao da se možemo zanositi da je Kosovo naše, Amfilohije kao mudri starac

Episkop Grigorije je rekao da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, "međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija"
7013 pregleda 24 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.05.2019. 09:25h

Episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije izjavio je da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, gdje je zasijedao Sabor Srpske pravoslavne crkve, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu niti je to čuo bilo ko drugi među prisutnima u sali u kojoj se održavao sastanak.

Episkop Grigorije je u intervjuu za novi broj nedjeljnika "Vreme" ispričao da je Vučić rekao da je "tokom višegodišnjih pregovora, suprotstavljenu stranu uspio navesti na pravac protiv kojeg je ona bila od samog početka, ali da su opstruktivnim djelovanjem koje je dolazilo iz domaće sredine ti pregovori krenuli u lošem pravcu za nas".

"Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vrijeme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je bilo i u slučaju sa Crnom Gorom", rekao je episkop Grigorije.

"Albanska strana, dodao je, ima neprikosnovenu pomoć zapadnih zemalja, a pregovori su se pretvorili u istinsko mučenje budući da tokom razgovora nerijetko padaju i grube riječi, i - sve u svemu - pitanje je, po njegovim riječima, samo vremena gdje će i na koji način taj bolni čir da pukne", prenio je episkop Grigore šta je još govorio Vučić na njegovo pitanje da li ima neki plan o tome kako izaći iz trenutne situacije kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Episkop Grigorije je rekao da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, "međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija".

"To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mjesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao", rekao je episkop Grigorije.

Episkop Grigorije je naveo da je nekoliko episkopa, među kojima je i on, prisustvovalo tom sastanku najviše zbog njega - episkopa raško-prizrenskog, njihovog brata u Hristu, upravo zato što je tema bila oblast u kojoj on upravlja Crkvom.

"Nismo mogli, dakle, da ne prisustvujemo sastanku, kako zbog teme o kojoj je na tom sastanku trebalo da se govori tako i zbog episkopa Teodosija, koji je nosilac najvećeg tereta - pitanja opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je episkop Grigorije.

On je naveo da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije "kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme da razgovor vrati na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću da smo tu da mirno razgovaramo, služeći se argumentima, te da stvari ne treba da doživljava u tolikoj mjeri lično".

Prema riječima episkopa Grigorija, i drugi episkopi su postavljali pitanja i iznosili svoje mišljenje "u vidu pohvala i kritika".

"Na kraju se sve ipak nekako privelo kraju, ali bez jasnog ishoda, zaključaka i bez iznesenog plana koji bi trebalo da ponudi konkretno rješenje i izlaz iz trenutne situacije na KiM", rekao je episkop Grigorije.