Brnabić: Srbija neće odgovarati na provokacije Prištine da ne bi ugrozila mir

Brnabić je izjavila da Srbija samo želi mir, stabilnost i predvidivost
1459 pregleda 3 komentar(a)
Brnabić, Foto: Beta-AP
Brnabić, Foto: Beta-AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Srbija neće odgovarati na provokacije iz Prištine jer bi odgovorom mogla ugroziti mir i stabilnost u regionu.

"Nećemo odgovarati na provokacije osim ako one ne eskaliraju do ozbiljnog ugrožavanja života i bezbjednosti Srba na Kosovu", rekla je Brnabić na konferenciji s luksemburškim premijerom Gzavijeom Batelom.

Brnabić je navela da je s Batelom razgovarala o regionalnoj stabilnosti i da ga je zamolila za pomoć u vezi s dijalogom Beograda i Prištine koji je "udario u zid" zbog prištinskih taksi na robu iz Srbije i stalnih provokacija.

Prema njenim riječima, veoma je važno da se primijeni Briselski sporazum jer ako ga Priština i dalje ne bude primjenjivala "to znači da sporazuma više nema".

Brnabić je upitala kako je moguće da neko potpiše sporazum, a onda šest godina kasnije kaže da nema namjeru da ga sprovodi.

"Šta sada kaže Brisel koji je potpisnik? To je potpisala Evropska komisija, visoka predstavnica. Najviše me plaši to što ne razumijem politiku Prištine, koja je logika", navela je premijerka.

Prema njenim riječima, jedino što je uvijek funkcionisalo u odnosima Beograda i Prištine je bila ekonomija a kosovske vlasti su sada i to prekinule.

Brnabić je izjavila da Srbija samo želi mir, stabilnost i predvidivost.

Luksemburški premijer Gzavije Batel rekao je da ne može biti jednostranih rješenja već samo zajedničkog rješenja i da Evropa ne može dozvoliti zamrznuti konflikt na Balkanu u narednih nekoliko decenija.

On je naveo da se nada da sastanak u Parizu koji je u planu neće biti propuštena prilika.

Bonus video: