"POSTOJI POTREBA ZA POLITIČKIM RJEŠENJEM"

Stoltenberg: Prespanski sporazum model i za pitanje Kosova

"Prespanski sporazum i napredak koje je postigla Sjeverna Makedonija nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom treba da budu velika inspiracija i model za cio region kako bi se prevazišle razlike i krenulo ka budućnosti zajedno"
3391 pregleda 3 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Francisco Seco/Reuters
Stoltenberg, Foto: Francisco Seco/Reuters

Prespanski sporazum treba da predstavlja model za kosovsko pitanje i za cio region, kao primjer koji svjedoči da je moguće da se prevaziđu istorijske razlike i neslaganja, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, postoji potreba za političkim rješenjem zbog čega NATO i podržava dijalog između Beograda i Prištine, jer vjeruje da je dugoročno to jedini način da se prevaziđu razlike, prenosi Tanjug.

"Prespanski sporazum i napredak koje je postigla Sjeverna Makedonija nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom treba da budu velika inspiracija i model za cio region kako bi se prevazišle razlike i krenulo ka budućnosti zajedno", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Odgovarajući na pitanje o prisustvu NATO na KiM, Stoltenberg je rekao da je ono uspostavljeno putem misije KFOR, čiji je zadatak da kreiraju mir i bezbjednost i da zaštite sve zajednice, uključujući i Srbe.

On je naveo da KFOR ostvaruje blisku saradnju sa svim zajednicama koje žive na KiM.

Preporučujemo za Vas