SUD ODUZEO VLASNIŠTVO NAD PETOSOBNIM STANOM

BiH: Dodik stranačkoj saradnici nezakonito kupio stan a platio ga mazutom

Još jedan u nizu korupcijskih skandala povezanih s istaknutim političarima u BiH doživio je tako svoj sudski epilog iako nema naznaka da će bilo ko odgovarati za očevidni slučaj zloupotrebe položaja
3817 pregleda 4 komentar(a)
Dodik, Foto: Slobodan Miljević
Dodik, Foto: Slobodan Miljević

Vrhovni sud Republike Srpske nakon gotovo dvije decenije različtih sudskih postupaka definitivno je oduzeo vlasništvo nad petosobnim stanom Milici Marković, bliskoj stranačkoj saradnici sadašnjeg predjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je koristeći svoje pozicije u vlasti njoj taj stan praktično poklonio plativši tu nekretninu "državnim mazutom" odnosno novcem iz entitetskog proračuna, objavio je u ponedjeljak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Još jedan u nizu korupcijskih skandala povezanih s istaknutim političarima u BiH doživio je tako svoj sudski epilog iako nema naznaka da će bilo ko odgovarati za očevidni slučaj zloupotrebe položaja i nezakonitosti u raspolaganju javnim novcem, prenosi hrvatska Hina.

Priča koja i u bosanskohercegovačkim uslovima sa pravom može nositi epitet bizarne započela je 2000. godine kada je Marković, tada zastupnica u parlamentu RS koja je kasnije postala i zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta BiH, od entitetske vlade tražila da joj kupi stan u Bijeljini gdje živi.

Čime je taj zahtjev obrazložila nije poznato no Dodik je kao premijer RS na njega odgovorio pozitivno.

Cijela operacija provedena je tako što je Marković potpisala ugovor "o udruživanju sredstava" radi kupovine stana s privatnom kompanijom "Welting" iz Bijeljine. Iako je u ugovoru pisalo kako će stan platiti Marković, ona za to nikada nije dala ništa a tokom sudskih procesa utvrđeno je kako je zapravo entitetska Direkcija za robne rezerve RS-a u dogovoru s bijeljinskom tvrtkom „Drina“ koja je opet u vlasništvu vlade RS bila ta koja isplatila 150 hiljada konvertibilnih maraka (76,7 hiljada eura) i to u nevjerovatno zamršenoj konstrukciji.

"Drina" je zapravo od Direkcije dobila mazut vrijedan 150 hiljada eura koji joj je "donirala" Dodikova vlada. Onda je taj mazut fiktivno kupio "Welting" i tako u naturi namirio trošak stana za poslanicu Marković.

Ona je za to od "Weltinga" dobila i uredni račun a tek je u sudskim postupcima utvrđeno kako je riječ o lažnoj dokumentaciji i prevari.

„Mi smo radili po instrukcijama onog čije su bile pare“, rekao je za CIN tadašnji direktor Direkcije za robne rezerve Mirko Nožica potvrdivši kako je upravo Dodik bio taj koji mu je naložio ovo "muljanje".

Sam Dodik nikada nije želio govoriti javno o ovom slučaju no tokom jednog od sudskih procesa ipak je potvrdio kako je tražio da se mazutom plati stan za njegovu stranačku saradnicu.

Vrhovni sud RS u martu je donio pravomoćnu presudu kojom je Marković ostavio bez stana no nije isključeno kako će ona ipak uživati u tih 125 kvadratnih metara stambenog prostora nastalih tako što su u jednu cjelinu spojena dva manja stana.

"Welting" je taj stan sada naprosto prepustio vladi RS koju, iako više nije premijer, Dodik potpuno kontroliše.

“To je sad stvar države. Neka sad država da Milici Marković stan. ‘Welting’ veze nema s tim, ali neće da ga se tuži i da ima odgovornost za bilo što“, poručio je advokat kompanije Miodrag Stojanović.