Gruevski više nije poslanik

Nedjelju dana su trajale spekulacije i optuživanja između vlasti i opozicije o tome da li Gruevski ima pravo da podnese ostavku bez ličnog prisustva i iznijetog obrazloženja u Sobranju.
619 pregleda 0 komentar(a)
Gruevski, Foto: AP
Gruevski, Foto: AP

Sobranje Republike Sjeverne Makedonije potvrdilo je ostavku na mjesto poslanika bivšem premijeru i političkom azilantu u Mađarskoj Nikoli Gruevskom, javila je MIA.

Gruevski je podnio ostavku na mjesto poslanika u Sobranju nakon što je komisija za mandatno-imunitetna pitanja pokrenula postupak i usvojila predlog o oduzimanju njegovog poslaničkog mandata zbog neopravdanog odsustva u radu Sobranja dužeg od šest mjeseci.

Gruevski je prošle nedjelje, putem notarskog zastupnika, na mađarskom jeziku podnio ostavku, piše Tanjug.

Nedjelju dana su trajale spekulacije i optuživanja između vlasti i opozicije o tome da li Gruevski ima pravo da podnese ostavku bez ličnog prisustva i iznijetog obrazloženja u Sobranju.

Dok je VMRO-DPMNE smatrao da je ostavka legitimna i da ne predstavlja presedan u praksi, iz vladajućeg Socijaldemokratskog navode da poslanik ostavku mora da podnese lično na sjednicu Sobranja, gdje mora i da je obrazloži.

Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju "Tenk", zbog procedure u kupovini blindiranog "mercedesa" za potrebe makedonske vlade, napustio je Sjevernu Makedoniju dan prije nego što je trebalo da se javi u skopski zatvor na odsluženje zatvorske kazne.

Nakon raspisivanja nacionalne i međunarodne potjernice, bivši premijer se javio iz Budimpešte putem Fejsbuka gdje je napisao da je odlučio da napusti zemlju zbog prijetnji smrću, a koje bi, kako je uvjeren, bile realizovane upravo u zatvoru.

Potvrđena ostavka Bogoevskog zbog sumnje na trgovinu narkoticima

Sobranje je potvrdilo i ostavku poslanika iz vladajuće većine Pavla Bogoevskog koji je podnio ostavku nakon objavljenog telefonskog razgovora u kome naručuje kanabisovo ulje.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE smatraju da je Bogoevski nedostojan da obavlja poslaničku funkciju, kao i da treba krivično da odgovara zbog trgovine narkoticima.

Bonus video: