SVEČANOST NA TRGU MAJKE TEREZE

Priština obilježava 20 godina od ulaska NATO trupa

Medlin Olbrajt je rekla da je srećna što je danas u Prištini, dodajući da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka.
2446 pregleda 4 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: AP
Sa svečanosti, Foto: AP

Na trgu Majke Tereze u Prištini danas je obilježeno 20 godina od ulaska NATO snaga na Kosovo. Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer rekao je na ceremoniji "Za našu slobodu" da će SAD i dalje biti na strani Kosova. Na ceremoniji su govorili i Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Metju Palmer je, međutim, pozvao kosovske zvaničnike da intenziviraju svoje napore u postizanju sporazuma sa Beogradom, prenosi RTS.

"Uz uzajamno priznavanje, to bi zaustavilo sve sporove, kojima bi se uklonile sve prepreke", rekao je Palmer.

Prema njegovim riječima Priština i Beograd bi trebalo da rade zajedno u ime svih žrtava i pronađu nestale.

"Iz njih se mora isključiti nacionalistička retorika", dodao je američki zvaničnik.

Klinton se, kako prenosi RTS, zahvalio građanima Kosova na gostoprimstvu.

"Mnogo mi se sviđa i biće mi velika čast da ostanem sa vama, veoma sam zahvalan što sam danas sa Medlin Olbrajt i Veslijem Klarkom... Znam da je u vrijeme mira najvažnije ispitati šta treba dalje raditi. Morate da ustanete i da radite za ono što je važno", rekao je Klinton.

Olbrajt je, kako prenosi RTS, rekla da je srećna što je danas u Prištini, dodajući da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka.

"Rat na Kosovu je bio obračun između varvarskih ubistava i snaga, razgovarali smo o tome kako je naš savez jedinstven i najvažnije je da smo to učinili. Posjetila sam kosovski izbjeglički kamp gdje sam hodala po prašnjavom tlu, gdje je više od 20.000 protjerano. Rekla sam izbjeglicama da ću se vratiti kada budu tamo da im pomognem za dobar i normalan život. Ispunili smo ovo obećanje, nakon mjesec dana, vratila sam se sa velikom grupom građana, gdje je bilo puno emocija i nada", rekla je Olbrajtova na svečanosti u Prištini.

Kosovski predsednik Hašim Tači je odlikovao Olbrajt Ordenom slobode.

Na skupu u Prištini, organizovanom pod nazivom "Za našu slobodu", govorili su i kosovski zvaničnici Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj.

Među gostima na današnjem skupu bili su premijer i predsjednik Albanije Edi Rama i Ilir Meta, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić i drugi.

Današnjoj ceremoniji u centru Prištini prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.