OČEKUJE SE DA EPISKOPI IZ CRNE GORE IZVIJESTE SINOD O NAJNOVIJEM TOKU DOGAĐAJA

Sinod SPC o događajima u Crnoj Gori 26. juna

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u kome se definiše da će „svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina"
5065 pregleda 6 komentar(a)
Sa Trojičindanskog sabora, Foto: Zoran Đurić
Sa Trojičindanskog sabora, Foto: Zoran Đurić

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa Predlogom zakona o vjerskim zajednicama biće tema sjednice Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja će biti održana u Beogradu 26. juna, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvjeste Sinod o najnovijem toku događaja, kako bi patrijarh i Sinod, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake za zaštitu crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u kome se definiše da će „svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Kako prenosi portal Radio Televizije Srbije, ono što je posebno izazvalo oštre reakcije SPC, djelova crnogorske i javnosti u Srbiji je izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da će država raditi predano na stvaranju crnogorske autokefalne crkve "dopadalo se to nekome ili ne“.

Patrijarh SPC Irinej, reagujući na tu izjavu, rekao je da ono što sada čini i nagovještava da čini Đukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta.

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija u Podgorici je u subotu, ispred hrama Hristovog vaskrsenja, održan Trojčidanski sabor kome je prisustvovalo više hiljada vjernika i građana.

Od Vlade Crne Gore zahtijevano je da povuče Predlog zakona i pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, SPC još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.