GOVORIO ZA RTS

Bećković: Ne znam šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove

Na pitanje šta je narod u Crnoj Gori spreman da uradi kako bi odbranio svetinje, Bećković kaže da će "morati da ih preimenuje"
6947 pregleda 26 komentar(a)
Bećković, Foto: BETAPHOTO
Bećković, Foto: BETAPHOTO

Pjesnik Matija Bećković, kome je prošle godine bio zabranjen ulaz u Crnu Goru, rekao je da nema nijednog brda u toj zemlji koje nije zakrovljeno nekim hramom, i nijednog hrama u kome nijesu Sveti Simeon i Sveti Sava.

"Ja ne razumem šta bi Srbi branili, ako ne bi branili svoje hramove", istakao je Bećković u intervjuu za RTS.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u ponedeljak da Crna Gora "nema namjeru da otme nijedan metar tuđe teritorije, ali da neće dozvoliti da se otima ono što joj pripada."

Bećković je za RTS rekao da ovako nešto nije mogao ni da predvidi prošle godine kada mu je bio onemogućen ulaz u Crnu Goru.

"Nijesam mogao predvidjeti šta će se dogoditi jer je u mojoj pameti član zakonika knjaza Danila u kojem piše da je Crna Gora otvorena. Ali nije otvorena za Srbe. Nijesam primijetio da su nekom drugom zabranili, jer se to odnosilo isključivo na profesore Univerziteta u Beogradu i jednog pjesnika", rekao je Bećković i dodao da ga je "malo sramota da kaže da ima i crnogorsko državljanstvo".

Na pitanje šta je narod u Crnoj Gori spreman da uradi kako bi odbranio svetinje, Bećković kaže da će "morati da ih preimenuje".

"Moraće da ih preimenuju, od Savine na moru do Savinog izvora na vrhu Durmitora. Ne znam kako će Savine vode i Savina Počivala i Savini izvori biti preimenovanj. "Cijela Crna Gora je ukrašena, naročito Boka. Nema nijednog brda koje nije zakrovljeno nekim hramom, i nijednog hrama u kome nijesu Nemanja i Sveti Sava. Ja ne razumijem šta bi Srbi branili, ako ne bi branili svoje hramove. I kako je moguće da oni budu jedini narod koji nema svoju crkvu", naveo je Bećković.

Crnogorci i Srbi

Bećković ističe da su se u Crnoj Gori podijelili na Crnogorce i Srbe, tako da Njegoš, Janko Vukotić, Gavrilo Dožić i Amfilohije Radović nijesu Crnogorci.

Podsjetio je i da je Milovan Đilas u jednom govoru poslije rata rekao da niko nije uspio u Crnoj Gori da uradi dvije stvari – da odvoji Crnu Goru od Rusije i Srbije.

"Nije pogodio. U naše vrijeme se Crna Gora odvojila i od jednih i od drugih. Rusiji je uvela sankcije, a Srbiji samo što nije objavila rat", naveo je Bećković.

Književnik ukazuje da je važno da se odbrane svetinje, koje su napadane i ranije.

"Nije prvi put da se nasrće na manastir Ostrog, ali Ostrog je precizna vaga. U narodnom predanju se kaže i vjeruje da kada je stanje redovno u državi, onda ćivot Svetog Vasilija ne može da se pomjeri. Pokušavali su da ga podignu, ali nisu mogli. Ali, kada je neredovno stanje, ćivot je lagan kao perce i može ga odnijeti i dijete. Tako se taj ćivot sklanja i Sveti Vasilije štiti svoj narod", ispričao je Bećković.

Ovo se, dodaje, nikad nije dešavalo – "oni su naddrljali drljavi zakon". "Nova Crna Gora nije stara, samo je stara Crna Gora. Očekivao sam da će novine da uvode unaprijed, a ne unazad i da neće prevoditi na crnogorski već napisane knjige, već da će pokušati da napišu nešto na crnogorskom. Oni su prevodili 'Gorski vijenac' na crnogorski, pa sam morao da napišem stihove: Da je Njegoš znao crnogorski, kako li bi tek onda napisao 'Gorski vijenac', kad ga je na srpskom napisao ovako", zaključio je Matija Bećković za RTS.

Preporučujemo za Vas