PREMIJERKA SRBIJE U LONDONU

Brnabić razgovarala sa Ramom: Nestabilni region će se svima razbiti o glavu

"Zamolila sam ga da sjednemo i vidimo gdje smo, da podvučemo crtu i kažemo da ne vodi ničemu to da imamo sve nestabilniji region. To će se obiti svima o glavu, hajde da vidimo kako možemo da nastavimo da jačamo regionalnu stabilnost i povezanost", kazala je Brnabić
2848 pregleda 0 komentar(a)
Brnabić u Londonu, Foto: Slobodan Miljević/Betaphoto
Brnabić u Londonu, Foto: Slobodan Miljević/Betaphoto

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da nema stabilne Srbije bez stabilnog regiona i da Beograd mora da nastavi da ulaže u regionalnu stabilnost.

Na kraju posjete Londonu, gdje je učestvovala na nekoliko skupova o ekonomskom jačanju Zapadnog Balkana i o odnosima u regionu, Brnabić je rekla novinarima da je "danas malo pričala sa albanskim premijerom Edijem Ramom oko nekih nedavnih izjava".

"Zamolila sam ga da sjednemo i vidimo gdje smo, da podvučemo crtu i kažemo da ne vodi ničemu to da imamo sve nestabilniji region. To će se obiti svima o glavu, hajde da vidimo kako možemo da nastavimo da jačamo regionalnu stabilnost i povezanost", kazala je Brnabić.

Ona je kazala da je situacija u regionu danas lošija nego prije par godina, "prije svega zbog poteza Prištine".

"Ja moram da vidim kako svi zajedno možemo da se vratimo tamo gdje smo bili. Prije svega zbog poteza Prištine, mi smo u lošijoj situaciji nego što smo bili, a trebalo je da budemo u mnogo, mnogo boljoj situaciji", navela je srpska premijerka.

Ona je kazala da Srbija "danas ima priliv stranih direktnih investicija veći nego ikad", ali je dodala da je za to "potreban region koji je stabilan i koji se doživljava kao stabilan".

Brnabić je rekla da je zadovoljna posjetom Londonu tokom koje je "imala vremena da objasni ljudima šta znače kosovske takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, koji to uglavnom ne razumiju".

"Mislim da su ljudi to sada razumjeli i da ćemo imati još veću podršku za ukidanje taksi i nastavak dijaloga", kazala je.

Ona je navela da kosovske takse predstavljaju kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), potpisanog 2006. godine, i dodala da taj sporazum "niko nije kršio, pa ni Srbija 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost".

"Mi nismo potezali tako nešto ni kada je naš glavni pregovarač Marko Đurić bio uhapšen, mučen i ponižavan u Prištini. Dan poslije toga je bio veliki sajam u Prištini, predsjednik (Srbije) Vučić rekao je da naše kompanije moraju da budu tamo, zato što u najtežim vremenima morate da imate racionalnost", dodala je Brnabić.

Povodom dvodnevne posjete Parizu, koju počinje sutra, Brnabić je rekla da je dobro što Srbija ima sve bliže odnose sa Francuskom.

"Imamo sve veći broj francuskih investitora, vidjeću se u Parizu s nekima od njih, s premijerom Francuske (Eduarom Filipom) i predsjednikom Senata (Žerarom Laršeom), sredinom jula u Srbiju dolazi (predsjednik Francuske Emanuel) Makron. Nadam se da je to najava mnogo, mnogo bližih odnosa Srbije i Francuske", kazala je.

Ona je dodala da su Srbi i Francuzi "bili bratski narodi", da su se "posljednjih decenija udaljili", ali da misli da su sada "na pravom putu da ponovo uspostave tu bliskost".

Preporučujemo za Vas