Šefovi diplomatija EU: Kosovo odmah da povuče carine od 100 odsto Srbiji i BiH

Savjet ministara EU stavlja do znanja da je "sadašnje stanje neodrživo" i da zato "dijalog mora da se obnovi što prije"
6038 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas na zasijedanju u Luksemburgu zatražili da vlasti u Prištini "odmah stave van snage" carine od 100 odsto na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, naglasivši da se time krše odredbe sporazuma o regionalnoj trgovini CEFTA, podriva regionalna saradnja i "obaveze i duh Sporazuma o saradnji i pridruživanju" EU i Kosova.

Ministri inostranih poslova EU su podvukli da "duboko žale" zbog tog postupka kosovske vlade i naglasili da "Priština u okviru dijaloga s Beogradom, uz posredovanje EU, mora da učini suštinske napore da doprinese stvaranju uslova koji tome vode, kao i da se uzdrži od bilo kakvog čina koji se može shvatiti kao provokacija".

Savjet ministara EU stavlja do znanja da je "sadašnje stanje neodrživo" i da zato "dijalog mora da se obnovi što prije".

"Sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom moraju biti riješena sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim zakonom i tekovinom i doprinijeti regionalnoj stabilnosti", stoji u zaključcima ministarskog zasijedanja.

"Zaključivanje bez daljeg odlaganja tog sporazuma uz posredovanje Visokog predstavnika EU je", kako je ukazano, "od suštinske važnosti da bi Kosovo i Srbija mogli napredovati svojim odgovarujućim okvirima na evropskom putu".

Bonus video: