Svilanović: Lideri Zapadnog Balkana da preuzmu odgovornost

Ishod Berlinskog procesa, inicijative za proširenje koju predvodi Evropska unija, usmjerio je rad Savjeta za regionalnu saradnju na višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji su usaglasili premijeri ovih šest ekonomija u Trstu 2017. godine
1 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: RCC
Goran Svilanović, Foto: RCC
Ažurirano: 16.03.2018. 13:32h

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova šest država Zapadnog Balkana u Sarajevu. Sastanak je posvećen nedavno objavljenoj strategiji Evropske unije o perspektivi proširenja na ovaj region, sprovođenju zaključaka samita Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine i pripremi očekivanih rezultata Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu 2018.

„Nakon relativno dugog perioda zamora proširenjem i nejasne evropske perspektive regiona, nedavno objavljena strategija Evropske unije za Zapadni Balkan je odlična vijest koja donosi nove mogućnosti. Dodatni podsicaj za region predstavlja nagoviještena 2025. kao potencijalna godina pristupanja za Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike, ali i za ostale pod uslovom da ispune kriterijume za članstvo, kao što je to nedavno izjavio predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker,“ rekao je Svilanović.

On je zaključio da sada na liderima Zapadnog Balkana da preuzmu punu odgovornost i ovu istorijsku priliku pretvore u realnost, a Evropska komisija treba da dâ primjer, tako što će učini operativnim akcioni plan Strategije.

Ishod Berlinskog procesa, inicijative za proširenje koju predvodi Evropska unija, usmjerio je rad Savjeta za regionalnu saradnju na višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji su usaglasili premijeri ovih šest ekonomija u Trstu 2017. godine. U strategiji proširenja Evropske unije prepoznaje se centralna uloga Savjeta u unaprijeđivanju regionalne saradnje i postizanju ciljeva pomenutog akcionog plana. Savjet, zajedno sa liderima iz regiona, već uveliko radi na ostvarivanju ovih rezultata.

Dijelovi akcionog plana Strategije Evropske unije su upravo ono na čemu Savjet već radi, posebno u segmentu digitalne integracije. Pripreme ambicioznog digitalnog samita šest ekonomija Zapadnog Balkana na visokom nivou, koji zajednički organiziraju vlade iz regiona, Evropska komisija i vlada Njemačke, su u poodmakloj fazi. Na samitu, koji se 18. i 19. aprila održava u Skoplju, biće riječi o praktičnim i strateškim pitanjima, od smanjivanja cijena međunarodnog rominga i integracije Zapadnog Balkana u brojne digitialne inicijative Evropske unije do reforme javne uprave kroz digitalizaciju.

„Predstoji nam naporan rad, region treba da pokaže izdržljivost i posvećenost, i što je još važnije rezultate, u ispunjavanju svog cilja. Na tom putu neće biti sam, jer će Evropska unija staviti svoje finansijske i tehničke instrumente na raspolaganje kao podršku transformaciji. Drugim riječima, red je na Zapadni Balkan,“ zaključio je Svilanović.

Na sastanku, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, okupili su se ministri vanjskih poslova sa Zapadnog Balkana, zamjenica premijera i ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva, generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijan Danielson, koordinator Samita Zapadnog Balkana 2018. Endrju Pejdž i ministar za Evropu u vladi Velike Britanije ser Alan Dankan.

Bonus video: