NATO POŠTUJE SUVERENOST I NEZAVISNOST

Stoltenberg: Na BiH je da odluči da li će prihvatiti ponudu

Sveukupni cilj je da se pomogne implementiranje ovih reformi i na BiH je da prihvati našu ponudu. Dakle, na BiH je da odluči da li će prihvatiti ponudu da pri prvi Godišnji nacionalni program. Prihvatanje ove ponude neće prejudicirati bilo kakvo potencijalno, buduće članstvo u NATO za BiH
582 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 26.06.2019. 20:46h

Na Bosni i Hercegovini je da odluči da li će prihvatiti ponudu da odobri Godišnji nacionalni program, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg, poručujući da NATO u potpunosti poštuje njenu suverenost i nezavisnost.

"Prošlog decembra, ministri vanjskih poslova složili su se da prhvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH. Taj alat je važan za dalje jačanje našeg partnerstva i uključuje mjere koji pokrivaju političke, ekonomske i odbrambene reforme. Sveukupni cilj je da se pomogne implementiranje ovih reformi i na BiH je da prihvati našu ponudu. Dakle, na BiH je da odluči da li će prihvatiti ponudu da pri prvi Godišnji nacionalni program. Prihvatanje ove ponude neće prejudicirati bilo kakvo potencijalno, buduće članstvo u NATO za BiH," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" da prokomentariše odnose NATO i BiH.

On je istakao da je BiH dugogodišnji partner NATO i da Alijansa cijeni partnerstvo sa njima.

Ruski raketni sistem SSC-8 krši INF

Ruski raketni sistem SSC-8 krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i predstavlja značajnu prijetnju po našu bezbjednost, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare poslije prvog dana sastanka ministara odbrane zemalja članica.

"Duže od tri decenije, INF Sporazum je bio prekretnica u kontroli naoružanja, pružajući veću izvjesnost i stabilnost i za NATO i Rusiju. Natavljamo da pozivamo Rusiju da se vrati njegovom punom poštovanju", kazao je Stoltenberg u Briselu.

Dodao je da nema naznaka da je Rusija voljna, međutim, da to uradi.

Generalni sekretar je istakao da su se ministri složili da će NATO odgovoriti ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma.

"Ministri su potvrdili danas da nemamo namjeru da razmještamo nove nukelarne rakete u Evropi," kazao je on, dodajući da neće raditi isto što i Rusija i da ne žele novu trku o naoružanju.

Novinarima je kazao da su ministri takođe razmotrili potencijalne mjere, koji se odnose na program vježbi, obavještajni, nadzorni i izviđački.

Naglasio je da Rusija i dalje ima šansu da spase Sporazum a da je njen izbor jednostavan - poštovanje Sporazuma ili da "nastavi svoje neodgovorno i opasno ponašanje i snosi punu odgovornost za propast Sporazuma".

Naglasio je da će povlačenje SAD iz Sporazuma stupiti na snagu 2. avgusta.

Preporučujemo za Vas