Nestašica hrane na Kosovu ili vještačka kriza?

Kosovski zvaničnici tvrde da privrednici na sjeveru u saradnji sa srpskim zvaničnicima pripremaju tzv. humanitarnu krizu, tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne
2197 pregleda 0 komentar(a)
Kosovska vlada saopštila da takse na robu iz Beograda ostaju na snazi, Foto: Shutterstock
Kosovska vlada saopštila da takse na robu iz Beograda ostaju na snazi, Foto: Shutterstock

Vlada u Prištini juče je, reagujući na izjave najviših zvaničnika u Beogradu i izvještaje u medijima, saopštila da na sjeveru Kosova nema humanitarne krize izazvane nestašicom artikala koji se proizvode u Srbiji i da su svi granični prelazi otvoreni za protok robe. Međutim, kosovski zvaničnici su ponovili da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi sve dok se razlozi zbog kojih je uvedena ne uklone.

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja kazao je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) da Vlada raspolaže informacijama da su srpski državni organi zainteresovani da na sjeveru Kosova „simuliraju humanitarnu krizu, da nema proizvoda, kako bi došlo do reakcije na moguću humanitarnu katastrofu”. Šalja tvrdi da su kosovski trgovci zamijenili srpske proizvode, kojih je manje na tržištu nakon uvođenja taksi, proizvodima iz Sjeverne Makedonije, Albanije i EU, da cijene na Kosovu nisu porasle, a da je ta mjera i unaprijedila domaću proizvodnju.

Na pitanje novinara o informacijama da na sjeveru Kosova vlada nestašica robe široke potrošnje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije juče da će država uraditi sve što može da obezbijedi snabdijevanje građana na sjeveru Kosova.

„Radićemo ono što možemo, a šta je, to neću da vam govorim. Nećemo dozvoliti da naš narod umire gladan, iako bi to mnogi željeli”, rekao je Vučić.

Kosovski zvaničnici tvrde da privrednici na sjeveru u saradnji sa srpskim zvaničnicima pripremaju tzv. humanitarnu krizu, tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne.

Agencija KosovaPress objavila je da će na sjeveru Kosova od danas biti zatvorene mnoge prodavnice „samo da bi se to odrazilo na situaciju uoči današnjeg Vidovdanskog praznika, kada mnogi građani iz Srbije dolaze na sjever i Gazimestan”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na Tviteru objavio da su kosovske institucije za sprovođenje zakona preduzele konkretne korake u sprečavanju i borbi protiv ilegalnih prekograničnih aktivnosti unutar takozvane zelene zone duž granice Kosova i Srbije na sjeveru.

„Nikakvi obmanjujući scenariji ili lažne vijesti neće odvratiti naše vjerodostojne i legitimne institucije za sprovođenje zakona u njihovoj misiji da osiguraju vladavinu zakona u svim djelovima Kosova”, naveo je Haradinaj.

Građani Sjeverne Mitrovice su za RSE u utorak izjavili da se trenutno ne osjeća nestašica, dok su trgovci rekli da prodaju zalihe.

Bonus video: