IZDAO UKAZ

Albanija: Meta odložio lokalne izbore

Meta se prije izdavanja ukaza o tome, sastao s vođom opozicije Lulzimom Bašom, s predstavnicima malih stranaka desnice i s nekima od ambasadora zemalja EU akreditovanim u Tirani, prenijeli su albanski mediji
685 pregleda 0 komentar(a)
Meta, Foto: Reuters
Meta, Foto: Reuters

Predsjednik Albanije Ilir Meta odložio je danas za 13. oktobar lokalne izbore, prvobitno zakazane za nedjelju, 30. jun, pošto je opozicija najavila da će ih bojkotovati.

Meta se prije izdavanja ukaza o tome, sastao s vođom opozicije Lulzimom Bašom, s predstavnicima malih stranaka desnice i s nekima od ambasadora zemalja EU akreditovanim u Tirani, prenijeli su albanski mediji.

Meta je u srijedu kritikovao zvaničnike državne Komisije za izbore zbog odluke da se održe opštinski izbori koje je on ranije pokušao da otkaže.

Meta je upozorio da pregovori o prijemu Albanije u Evropsku uniju neće početi ako Albanija u nedjelju održi izbore bez opozicije koja ih bojkotuje i dodao da bi izbori bez opozicije bili nedemokratski.

Opozicija od sredine februara protestuje uz tvrdnje o namještanju izbora i o povezanosti Vlade s organizovanim kriminalom.

Socijalistička vlada odbacuje optužbe.

"Neće biti izbora bez opozicije. Izbori neće biti dozvoljeni, rezultati necće biti prihvaćeni, neće biti priznati", rekao je lider Demokratske stranke Lulzim Baša novinarima u utorak i upozorio da će akciona grupa spriječiti glasanje ako ga bude u nedjelju.

Premijer Edi Rama ipak insistira da se izbori održe u nedjelju, po prvobitnom planu.

Prošle sedmice EU je odložila početak pregovora o prijemu Albanije i Sjeverne Makedonije, uprkos upozorenjima da bi odlaganje moglo potkopati reformske napore i stabilnost na Balkanu.

Preporučujemo za Vas