Merkel: Put Balkana u EU je i dalje pun kamenja

Angela Merkel je u video poruci istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove
2044 pregleda 3 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susjedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

Angela Merkel je u video poruci istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

"Put je i dalje pun kamenja", upozorila je nemačka kancelarka.

U Poznanju će u 4. i 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Učestvovaće i Angela Merkel, na čiju je inicijativu 2014. pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospiješe dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primjeri dijaloga, navodi u saopštenju njemačka kancelarka, posebno ističući rješenje dugogodišnjeg spora oko imena Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

"Političkom hrabrošću, kako sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt riješi", podvukla je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila da taj pozitivan primjer treba da ohrabri da se riješe problemi u Bosni i Hercegovini i, kako je rekla, "između Srbije i Kosova".

Bonus video: