IZBORI PROŠLI U NAPETOJ ATMOSFERI

"Parodija demokratije": U Albaniji glasalo 21,6 odsto birača

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini
6083 pregleda 2 komentar(a)
Sa birališta, Foto: AP
Sa birališta, Foto: AP
Ažurirano: 01.07.2019. 12:09h

Na lokalnim izborima održanim u nedjelju u Albaniji, koje je opozicija bojkotovala, pravo glasa ostvarilo je samo 21,6 odsto građana, od ukupno 3.464.328 upisanih u birački spisak. Izbori su prošli u napetoj atmosferi zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nisu zabilježeni osim jednog manje važnog.

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije koji se dogodio prvu put nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1990. godine, prenosi makedonski portal a1on.

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao da je "ovaj dan bio istorijski momenat za Albaniju, kada je država dobila budućnost, građanstvo i nadu".

"Trideseti jun je bio istorijski momenat u jednoj Albaniji koja nekoliko mjeseci proživljava ozbiljne političke tenzije koje teže da blokiraju naš napredak i integraciju albanskog naroda u EU. Danas je bio dan kulminacije istorijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova istorije i pravedne Albanije. Danas je pobijedila budućnost, građanstvo, nada. Pobijedila je dostojanstveno evropska Albanija", poručio je albanski premijer.

Rama je istakao da će opozicija uvijek imati njegovu ispruženu ruku za sporazum za rešavanje političke krize, ali bez uslovljavanja, prenosi Tanjug.

"Parodija demokratije"

Sa druge strane, lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je da je čak 85 odsto Albanaca odbacilo monističko glasanje, "napuštajući masku Edija Rame".

"Današnje jednopartijsko glasanje pod apsolutnom jednopartijskom kontrolom je bio događaj koji se nije dogodio ni u jednom mjestu u Evropi od vremena komunizma. Ovo je parodija demokratije, Ustava i pravne države", rekao je Baša.

Lokalni izbori u Albaniji su sprovedeni u atmosferi tenzija nakon što je albanska opozicija u februaru napustila rad parlamenta i nastavila političke aktivnosti na ulicama Tirane, zahtijevajući ostavku Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

Zbog političkih tenzija i masovnih protesta opozicije, albanski predsjednik Iljir Meta je poništio ukaz o održavanju izbora 30. juna, istakavši da neće dopustiti izborni proces bez opozicije i svog straha od eventualnih građanskih sukoba.

Vladajuća Socijalistička partija i premijer Edi Rama takvu odluku albanskog predsjednika su ocijenili kao neustavnu i obećali građanima da će izbori biti održani bez obzira na to da li to žele predsjednik i opozicija.

Evropska unija i SAD priznali su jučerašnji dan kao izborni u Albaniji i učestvovali su kroz posmatračke misije sastavljene od 150 predstavnika OEBS-a, 20 predstavnika iz ambasade SAD u Tirani i po četvoro predstavnika italijanske i britanske ambasade u toj zemlji.

Preporučujemo za Vas