Rama: Srbija da se ne osjeća napadnutom ako Tirana i Priština jačaju saradnju

Rama je rekao da bi volio da vidi i jačanje saradnje Srbije i Albanije u svim pravcima
1839 pregleda 0 komentar(a)
Rama, Foto: AP
Rama, Foto: AP

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Poznanju, u Poljskoj, da Srbija ne treba da se osjeća napadnutom ako Tirana i Priština jačaju međusobnu saradnju.

Poslije sastanka premijera zemalja-učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Rama je novinarima rekao da bi volio da vidi i jačanje saradnje Srbije i Albanije u svim pravcima.

Ministar za EU i spoljne poslove Albanije Gent Čakaj i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli potpisali su u utorak Sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateškoj kooperaciji spoljnih politika.

Upitan o stavu Beograda da najnoviji sporazum ministara spoljnih poslova Albanije i Kosova predstavlja napad na regionalnu stabilnost, Rama je kazao da Tirana i Priština nikoga ne napadaju, već samo jačaju međusobnu saradnju.

"Isto bih tako volio da ojačamo i saradnju sa Srbijom u svim pravcima. Ne vidim zašto bi se Srbija osjećala napadnutom. Treba da se osjeća motivisanom i podstaknutom da sarađuje s nama", kazao je Rama.

Dodao je da Beograd ima svoju stav i mišljenje koje on poštuje, ali i da Albanija ima svoje i ponaša se u skladu s tim.

"To što smo uradili s Prištinom je ispravna stvar, uradićemo i više od toga i niko ne bi trebalo da se osjeća napadnutim. Moramo da prestanemo sa starim ponašanjem i da radimo na regionalnoj saradnji bez granica i carina", rekao je albanski premijer.

Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, Duško Marković, Ana Brnabić, Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Među učesnicima su bili i kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsjednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu.

Bonus video: