Đilas: Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome

"Prema podacima koje smo dobili u britanskoj Agenciji za privredne registre, ta firma se nikada nije bavila obrazovanjem. Samim tim tvrdnja Nebojše Stefanovića da je završio fakultet prema britanskom obrazovnom sistemu je neistina. On je predajom dokumenata fakultetu Megatrend u Beogradu 2005. godine izvršio krivično djelo falsifikovanje dokumenata", kazao je Đilas
3819 pregleda 5 komentar(a)
Đilas, Foto: Betaphoto
Đilas, Foto: Betaphoto

Predsjedavajući Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas izjavio je danas da je Savez za Srbiju podnio krivičnu prijavu za falsifikovanje dokumenata protiv potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zato što, kako tvrdi, postoje dokazi da je falsifikovao fakultetsku diplomu.

Na konferenciji za novinare u prostorijama SZS u Beogradu on je kazao da su danas podnijete prijave protiv ljudi sa Univerziteta Megatrend koji su bili članovi nostrifikacione komisije, protiv dekana tog fakulteta Mirka Kulića, kao i da je podnet zahtev Prosvjetnoj inspekciji za inspekcijskim nadzorom Univerziteta Megatrend.

Đilas je istakao da se Stefanović 2005. godine obratio Univerzitetu Megatrend u Beogradu sa zahtjevom da mu nostrifikuju diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji na Megatrend Internešnal (Megatrend International Expert Consortium Limited), ali da ta firma u Engleskoj nikada nije bila registrovana za obrazovanje.

"Prema podacima koje smo dobili u britanskoj Agenciji za privredne registre, ta firma se nikada nije bavila obrazovanjem. Samim tim tvrdnja Nebojše Stefanovića da je završio fakultet prema britanskom obrazovnom sistemu je neistina. On je predajom dokumenata fakultetu Megatrend u Beogradu 2005. godine izvršio krivično djelo falsifikovanje dokumenata", kazao je Đilas.

On je kazao da očekuje od Stefanovića da građanima pokaže svoju studentsku i boravišnu vizu u Engleskoj na najmanje tri godine, kako bi dokazao da je završio fakultet.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ne samo da je doktorat Nebojše Stefanovića plagijat", već da on "nema završen ni fakultet".

"Rješenjem o nostrifikaciji Megatrenda, a samim tim i omogućavanjem Stefanoviću da nastavi postdiplomske studije izvršeno je krivično djelo", kazao je Obradović.

On je dodao da su članovi Komisije za ocjenu podobnosti kandidata Fakulteta za poslovne studije Megatrenda Ana Milićević i Tatjana Cvetkovski nakon nakon svog učešća u toj komisiji napredovale.

"Ana Langović Milićević je trenutno državni sekretar Ministarstva prosvjete, pretpostavljam da je to preporuka da dođe na tu poziciju. Tatjana Cvetkovski je član nacionalnog tijela za akreditaciju i provjeru kvaliteta u visokom obrazovanju", rekao je Obradović.

On je kazao da je to dovoljan razlog da Stefanović podnese ostavku na sve državne i stranačke funkcije, a da sa tim i čitava vlada padne.

Đilas je povodom izjave minstara unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da je pokrenuta istraga zbog sumnje da je njegova kompanija zajedno sa nekadašnjim dijelom rukovodstva RTS-a, "učestvovala u kupovini različitih televizijskih emisija pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom" kazao da je to laž.

"Moja kompanija je uvijek radila sve u skladu sa zakonom, ja nisam u njoj od 2005. godine. Samim tim, nema nikakve istrage protiv mene", rekao je on.

Đilas je najavio da će tokom nedjelje održati konferenciju za novinare na kojoj će dokazati da ništa od tvrdnji ministra Stefanovića nije tačno.

Bonus video: