SKANDAL UKALJAO REPUTACIJU TUŽILAŠTVA

Slučaj reketiranja biznismena u Sjevernoj Makedoniji: Zaev prvi obavijestio tužioce

Zaev je to kazao povodom pitanja o hapšenju menadžera kablovske televizije 1TV, Bojana Jovanovskog, poznatog kao „Boki 13” koji je glavni osumnjičeni u istrazi „rektiranja” jednog makedonskog „biznismena”. Jovanovski je uhapšen 15. jula, a za „reketiranje” je osumnjičen i skopski „biznismen” Zoran Milevski, s nadimkom „Kičec”
8403 pregleda 0 komentar(a)
Osumnjičeni za iznuđivanje: Milevski i Jovanovski
Osumnjičeni za iznuđivanje: Milevski i Jovanovski

U očiglednim naporima da ograniči posljedice skandala koji potresa pravosudni i politički sistem, sjevernomakedonska tužiteljka za organizovani kriminal, Vilma Ruskoska, potvrdila je danas da je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prvi obavijestio tužilaštvo da se biznismeni žale da su ucjenjivani.

„Premijer je usmeno obavijestio mene i državnog tužioca Ljubomira Joveskog da su mu se biznismeni požalili da su ucjenjivani, izrazivši spremnost da dođe i podnese krivičnu prijavu. Mi smo mu savjetovali da u tužilaštvo dođe svjedok i prijavi”, rekla je Ruskoska za „Nezavisni vjesnik”.

Zaev je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da su mu se „biznismeni žalili na reketiranje” i da je to lično prijavio. On je to kazao povodom pitanja o hapšenju menadžera kablovske televizije 1TV, Bojana Jovanovskog, poznatog kao „Boki 13” koji je glavni osumnjičeni u istrazi „rektiranja” jednog makedonskog „biznismena”.

Jovanovski je uhapšen 15. jula, a za „reketiranje” je osumnjičen i skopski „biznismen” Zoran Milevski, s nadimkom „Kičec”.

Malo prije nego što je u ponedjeljak objavljena vijest o njihovom hapšenju, ostavku je podnijela glavna specijalna tužiteljka Katica Janeva, čiji sin radi na televiziji 1TV.

Jovanovskog i Milevskog Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su od jednog „biznismena” protiv kojeg se vodi krivična istraga, dobili 1,5 milion od prvobitno traženih osam miliona eura kako bi zazvrat navodno uticali na glavnu specijalnu tužiteljku da mu „olakša položaj”.

Prema pisanju makedonskih medija, biznismen od kojeg su iznudili novac je Jordan Kamčev, najbogatiji Makedonac po američkom magazinu „Forbs”, osumnjičen u istrazi „Imperija” Specijalnog tužilašva za prisluškivane razgovore.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u utorak saopštilo da Janeva nije osumnjičena u slučaju iznuđivanja, ali da su joj u okviru istrage oduzeti telefoni kako bi se utvrdilo da li je imala kontakata sa osumnjičenima.

Janeva je četiri godine bila na čelu Specijalnog tužilaštva koje istražuje optužbe proistekle iz prisluškivanih razgovora zvaničnika administracije bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a koje je objavio Zaev.

Specijalno tužilaštvo je do ovog skandala bilo institucija u koju su građani Sjeverne Makedonije imali najviše povjerenja.

Hapšenju Jovanovskog prethodio je niz tekstova koje je u junu objavio glavni urednik portala „Plus info”, Branko Geroski, u kojima Jovanovskog, ne navodeći njegovo ime, sumnjiči za „iznuđivanje”.

Geroski je, aludirajući na Jovanovskog, pisao da izvesni „Koki” koji se predstavlja kao vlasnik televizije, zajedno s nekima iz vrha vladajuće SDSM Zorana Zaeva, ima „grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika”.