OSUMNJEČEN ZA PRANJE NOVCA?

U BIH uhapšen britansko-indijski milijarder Pramoda Mital

Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka (više od 2,5 miliona eura)
6138 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su danas britansko-indijskog milijardera Pramoda Mitala, objavio je sarajevski portal Žurnal.

"U toku je pretres prostorija koje je u Lukavcu koristio ovaj biznismen. Policija se nalazi u upravnoj zgradi Global Ispad Koksne industrije Lukavac, preko koje je ovaj milijarder oprao više miliona maraka", naveo je ovaj portal, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Ranije danas je glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić potvrdio Žurnalu da je izdat nalog za hapšenje Mitala i još dvije osobe koje se dovode u vezu sa kriminalom u lukavačkoj Koksari.

Mital je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a i proteklih dana je došao u posjetu jednoj od svojih brojnih kompanija koje posjeduje širom svijeta.

Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka (više od 2,5 miliona eura), naveo je Žurnal.

Svoje poslovanje Mitalovi vode iz Londona.

Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu industriju u Lukavcu.

Ista porodica je ulagala u zeničku Željezaru i Rudnik Ljubija kod Prijedora.

Preporučujemo za Vas