Novi šef hrvatske diplomatije: Nema ulaska u EU na mala vrata

On je kazao da mu je najveći izazov preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom početkom iduće godine i dodao da će naglasak staviti na ekonomske ciljeve
1949 pregleda 6 komentar(a)
Godan Grlić Radman, Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS
Godan Grlić Radman, Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS

Novi hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da će se Hrvatska zalagati za nastavak procesa proširenja Evropske unije (EU) na zemlje jugoistočne Evrope, ali je dodao da neće biti ulaska u EU na mala vrata.

"Svako ko želi u taj klub dobrodošao je, ali na osnovu postignuća. Nema ulaska na mala vrata", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ciljeve ministarstva u njegovom mandatu.

On je kazao da mu je najveći izazov preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom početkom iduće godine i dodao da će naglasak staviti na ekonomske ciljeve.

Kao jedan od prioriteta naveo je dalje proširenje EU, pa će tokom hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja biti održana i dva samita na tu temu.

Rekao je da je Hrvatska spremna za predsjedavanje, uz ocjenu da će tih šest mjeseci biti "istorijski trenutak".

Dodao je da bi troškovi predsjedavanja trebalo da budu oko 70 miliona eura.

Grlić Radman je postao šef hrvatske diplomatije pošto je njegova prethodnica Marija Pejčinović Burić izabrana za generalnu sekretarku Savjeta Evrope.

Bonus video: