"Jedan od pet miliona" u Beogradu: Vučiću, moraćeš sam na izbore ako uslovi nijesu fer

4551 pregleda 5 komentar(a)
Beograd danas, Foto: Beta-AP, Beta-AP
Beograd danas, Foto: Beta-AP, Beta-AP

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" obilježili su večeras u Beogradu sedam godina vlasti Aleksandra Vučića i "propadanja Srbije", uz poruku da će morati sam na izbore ako ne omogući da se održe u fer uslovima.

Organizatori su, ispred zgrade predsjedništva, ostavili džakove sa glasačkim listićima ne kojima su sve izborne liste nazvane "Aleksandar Vučić - Budućnost Srbije" i naglasili da će građani šetati sve dok ne vrate "oteta prava, slobodu i državu".

Učesnici protesta su na početku subotnje šetnje prošli kroz Terazijski tunel u centru grada, koji su nazvali Tunel laži jer su namjeravali da na njegovim zidovima izlijepe "lažna Vućićeva obećanja".

Nalepnice su uglavnom padale, kao što se to desilo zimus na jednom od protesta, jer su zidovi tunela premazani posebnom farbom. Sada su učesnike, koliko se moglo zapaziti, snimali komunalni policajci.

Obezbjeđenje protesta je navelo da su komunalci čekali građane u tunelu sa namjerom da ih odmah kažnjavaju, ali su se ipak udaljili do izlaza iz tunela, gdje su i ostali.

Kod tunela, obratio se novinar Srđan Škoro koji je rekao da se Vučić jedino plaši bojkota izbora i pozvao "na bojkot - za narod svoj".

On je rekao i da je kratak put do (zatvora) Zabele, i da je to zadnje odredište gdje će svoju sjednicu održati Glavni odbor Srpske napredne stranke i ova Vlada.

Učesnici protesta prošli su pored zgrade Politike, koju je "ova vlast srozala", i došli pred zgradu Radio televizije Srbjie (RTS) skandirajući "RTS - SNS".

Sa jarbola ispred zgrade skinuli su zastave sa obilježjima RTS i okačili transparente "Za slobodne izbore" i "Za slobodne medije", dok su ulazna vrata prekrili nalepnicama sa logom te televizije ali sa natpisom SNS umjesto RTS.

Protest je, po običaju počeo u centru grada, kod Terazijske česme, gdje se obratio predsednik mladih Nove stranke Uroš Eleković koji je rekao da je "režim, na čelu sa Vučićem, uzurpirao institucije, zarobio slobodu i Srbiju, i mora otići u poličku prošlost".

"Vučiću ostaćeše zabilježen u istoriji kao kratka pauza u kojoj je Srbija, samo za tren, stala", rekao je Eleković, navodeći da neće biti revanšizma i osvete, ali da će se zakon sprovoditi.

Na ulici, ispred kamiona odakle su se obraćali govornici, bile su položene u nizu ilustracije sa porukama kojima organizatori žele da pokažu da "Srbija za vrijeme vladavine Aleksandra Vučića propada".

Tu su slike rušenja u Hercegovačkoj ulici zbog Beograda na vodi, gostovanja Aleksandra Vučića na RTS-u, fontana na Slaviji, kao i natpisi "medijski mrak", "radnici na lizing", "Vučić vlada suprotno Ustavu". Takvih ilustracija i poruka bilo je više desetina.

Bonus video: