Sukob u Sobranju: Gruevski nasrnuo na Džaferija

Kada je Džaferi prekinuo sjednicu na petnaest minuta i krenuo da izađe, Gruevski mu je prepriječio put i unio mu se u lice, te je intervenisalo obezbjeđenje, razdvojivši ih
353 pregleda 24 komentar(a)
Nikola Gruevski, Talat Džaferi, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Talat Džaferi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2018. 17:23h

Poslanik VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski danas je nasrnuo na predsjednika Sobranja Talata Džaferija kada je pokušao da stavi na glasanje Zakon o jezicima uprkos protivljenu te opozicione paprtije.

Kada je Džaferi namjeravao da ponovno stavi na glasanje Zakon o upotrebi jezika, poslanici VMRO DPMNE su izašli pred mjesto gdje sjedi predsjednik parlamenta, te je Gruevski, da bi spriječio Džaferija da vodi sjednicu, počeo da udara po zvoncetu i da mu rastura dokumente, i prosuo čašu vode u pravcu Džaferija.

Pošto Džaferi nije prihvati zahtjev VMRO DPMNE i zakon vrati na raspravu, Gruevski se popeo iza mjesta gdje sjedi predsjednik, stao mu iza leđa i isključio mikrofon.

Kada je Džaferi prekinuo sjednicu na petnaest minuta i krenuo da izađe, Gruevski mu je prepriječio put i unio mu se u lice, te je intervenisalo obezbjeđenje, razdvojivši ih.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE se protivi ponovnom glasanju za zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u obliku u kojem ga je usvojila vladajuća većina. Taj zakon je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov 17. januara odbio da potpiše, osporavajući ustavnost, a poslanici VMRO DPMNE su potom podnijeli više od 35.000 amandmana.

Poslije petnaestominutne pauze, poslanička većina je sa 64 glasa po drugi put izglasala Zakon o jezicima, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE koji su ponovo opkolili predsjednika parlamenta.

Opoziciona partija je optužila vladajuću većinu da donosi zakon na silu, kršeći Poslovnik Sobranja.

Dok je Džaferi tražio da se glasanje ponovi dizanjem ruke i opet prebroji, Gruevski ga je vukao za ruku, ali bez efekta.

Bonus video: