SVEČANA AKADEMIJA

Grabar-Kitarović: Operacija Oluja je spasila Bosnu i Hercegovinu

"Upravo je 'Oluja' spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima", kazala je hrvatska predsjednica
5264 pregleda 16 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja" iz 1995. godine spasila Bosnu i Hercegovinu i da bi voljela da građani te zemlje nikad ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima.

Na svečanoj akademiji u Ministarstvu odbrane Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da je akcija "Oluja" bila prekretnica koja je označila "dolazak mira ratom izmučenoj Hrvatskoj" i da su poslije nje uslijedile operacije u BiH u kojima su "hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju i spriječile nove Srebrenice", prenosi Hina.

"Upravo je 'Oluja' spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima", kazala je hrvatska predsjednica na manifestaciji povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. godišnjice operacije "Oluja".

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević rekao je da je godišnjica "Oluje" dan kada Hrvatska slavi "najveću pobjedu hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu" i dan kada se sjeća "hrvatskih branitelja koji su za današnji mir i slobodu u temelje države ugradili svoje živote".

"Ogromna žrtva plaćena je za našu slobodu i vjerujem da će i ovogodišnja proslava (Oluje) biti svečana i dostojanstvena", kazao je Krstičević.

Preporučujemo za Vas