Predsjednica i premijer Hrvatske čestitali Dan pobjede i godišnjicu Oluje

Grabar-Kitarović je navela da je Hrvatska pobjedom u operaciji "Oluja" iz 1995. godine "dosanjala svoj istorijski san slobodne i nezavisne Hrvatske i postala punopravni član međunarodne zajednice"
1367 pregleda 4 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je danas hrvatskim državljanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. godišnjicu vojno-policijske operacije "Oluja" i pozvala na neumornost u rodoljublju.

Grabar-Kitarović je navela da je Hrvatska pobjedom u operaciji "Oluja" iz 1995. godine "dosanjala svoj istorijski san slobodne i nezavisne Hrvatske i postala punopravni član međunarodne zajednice", prenosi Hina.

"Budimo uvijek neumorni u rodoljublju! Izgrađujmo našu lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvu su sanjali prethodni naraštaji i kakvu su željeli naši branitelji", napisala je hrvatska predsjednica.

U čestitki povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je 5. avgusta 1995. "veličanstvena vojno-policijska operacija Oluja donijela slobodu i mir" Hrvatskoj, pošto je tada "u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija".

"Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine", napisao je Plenković.

On je naveo da je tadašnje hrvatsko vođstvo "zahvaljujući Oluji i uz pomoć Ujedinjenih nacija osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatske državne teritorije".

"Danas se u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsjedavati Evropskoj uniji, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakog života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske", dodao je predsjednik Vlade Hrvatske.

Bonus video: