"ELITE IMAJU POTREBU DA SE TENZIJE STALNO PODGRIJAVAJU"

Josipović: Govor Kolinde Grabar Kitarović u Kninu krajnje neumjesan

"Niko od nje ne očekuje da se pravda što nije išla u rat, ona je tada radila neke druge stvari. Ali kada ona cirkusira, onda to otvara različite rasprave. Ne mislim da će joj se ovaj nastup u Kninu dobro odraziti na rejting za kojim toliko trči", rekao je Josipović
5784 pregleda 10 komentar(a)
Jospipović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Jospipović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas da je govor aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju 24. godišnjice akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu, bio krajnje neprimjeren i da političke elite u Hrvatskoj i Srbiji imaju potrebu da se tenzije stalno podgrijavaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti.

"Jučerašnji govor predsjednice u Kninu bio je privatizacija javne proslave, što je vrlo neukusno. Riječ je o nedopustivom nastupu. Vidjeli smo još jedan od pokazatelja društvene regresije. Ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na priliku kojom je govorila, nego je imala i čudnu gestikulaciju, pa se mnogi pitaju je li tome prethodila konzumacija alkohola", kazao je Josipović u zagrebačkom programu televizije N1.

Josipović je rekao i da je opšta slika ovogodišnjeg obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti bila jako ružna i da se s desničarima koji viču "Za dom spremni" cijela manifestacija pokazala kao desničarski "dernek".

Prema Josipovićevim riječima i u Srbiji se instrumentalizuje patnja nevinih ljudi, Srba, koji su tokom Oluje otišli iz Hrvatske.

"Ovakvi derneci nacionalističkog profila rezultat su potrebe političkih elita i u Srbiji i Hrvatskoj da se tenzije stalno podgrijavaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti. Čini mi se da je danas možda gore nego čak i neposredno nakon rata", dodao je Josipović.

On je kao neumjesan ocijenio komentar predsjednice da je i sama htjela da uzme pušku i ode u rat.

"Niko od nje ne očekuje da se pravda što nije išla u rat, ona je tada radila neke druge stvari. Ali kada ona cirkusira, onda to otvara različite rasprave. Ne mislim da će joj se ovaj nastup u Kninu dobro odraziti na rejting za kojim toliko trči", rekao je Josipović.

Preporučujemo za Vas