RTS: Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

U policiji Kosova, kako piše taj medij, navode da je ova mjera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje
5276 pregleda 6 komentar(a)
Pasoš Republike Srbije, Foto: Shutterstock
Pasoš Republike Srbije, Foto: Shutterstock

Direkcija granične jedinice kosovske policije donijela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije, piše RTS,

Granična policija je odluku donijela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obavještavanja javnosti, tvrdi RTS.

Mjera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mjera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa djecom i osoba koje su posjedovale samo pasoš Republike Srbije, navodi Javni servis Srbije.

Bonus video: