PROFESOR UNIVERZITETA DŽON HOPKINS ZA RSE

"Razmjena teritorija Kosova i Srbije bi otvorila i pitanja Republike Srpske i Sandžaka"

Edvard Džozef je rekao da savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton nedavno u Ukrajini siganlizirao svoju podršku za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kao rješenje, ali da je drugačija pozicija Stejt departmenta
8224 pregleda 12 komentar(a)
Džozef tvrdi da je "ključ u Vučićevim rukama", Foto: Darko Vojinović/AP
Džozef tvrdi da je "ključ u Vučićevim rukama", Foto: Darko Vojinović/AP
Ažurirano: 07.08.2019. 11:51h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao najjači politički lider u regionu u prilici je da izdejstvuje rješenje kojim bi Srbi sačuvali dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom ako jasno i nedvosmislenon iskaže privrženost Zapadu, ocijenio je Edvard Džozef, profesor Univerziteta Džons Hopkins.

U intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) Džozef je kazao da je Vučić "u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez".

"U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rješenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpjeti zbog te politike jalove dvosmislenosti", dodao je.

Džozef je rekao da razgraničenje Srbije i Kosova nije pravo rješenje i da može biti opasno i po BiH. "Ostvarenje scenarija o razmjeni teritorija na Kosovu, bilo bi zeleno svjetlo da se slijedi sličan kurs podjele u BiH", kazao je.

Džozef je ukazao da "treba raditi na afirmaciji prisustva Srba i njihovih veza na Kosovu, umjesto fokusa na kompenzaciji za gubitak nečega što se ne može kompenzovati".

"Dakle, treba osigurati dostojanstvene i snažne veze Srbije sa cijelim Kosovom, naročito na jugu gdje se nalazi njena najznačajnija vjerska i kulturna baština i gdje žive Srbi... Zato treba osigurati suverenitet tim srpskim vjerskim središtima, što bi bio snažan signal tamošnjim Srbima da ostanu i grade svoju budućnost. Takođe, da koriste ostale zaštitne mehanizme za očuvanje svojih interesa", rekao je.

Džozef je rekao da savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton nedavno u Ukrajini siganlizirao svoju podršku za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kao rješenje, ali da je drugačija pozicija Stejt departmenta.

"To (razmjena teritorija) je opasan scenario kojim se ne bi riješio spor u njihovim odnosima. Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske", naveo je.

Džozef je rekao i da će izbori na Kosovu osnažiti dijalog, jer će djelimično biti i referendum o pojedinim opcijama, kao što je razmjena teritorija.

"Srbija je u drugačijoj situaciji jer je pozicija predsjednika Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom opozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu", naveo je.

Džozef je ocijenio da su BiH i Kosovo u teškoj situaciji, ali da misli da "postoji svjetlo na kraju tunela".

"Ako najjači politički lider u regionu – a to je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda će ta njegova posvećenost imati ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo. Smatram da je predsjednik Vučić u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez. U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa.

"Smiješno je da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da riješi problem Kosova. Vašington i evropske prijestonice žele da pomognu Beogradu i Prištinu da pronađu rješenje, ali koje će voditi stabilnosti. Vučić ima priliku da izdejstvuje rješenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpjeti zbog te politike jalove dvosmislenosti", rekao je Džozef za RSE.