Krivični sud u Skoplju: Nisu ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji

Bivši pripadnik OVK Tomor Morina će, prema odluci suda, u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula, ostati do pravosnažnosti rješenja Krivičnog savjeta suda "Skoplje 1", odnosno do odluke Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije
1959 pregleda 0 komentar(a)
Morina, Foto: Screenshot/Youtube
Morina, Foto: Screenshot/Youtube

Krivični sud u Skoplju odlučio je danas da bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomor Morina ne bude izručen Srbiji, koja ga traži zbog ratnih zločina na Kosovu.

Kako se navodi u saoštenju Osnovnog suda "Skoplje 1", Krivični savjet je donio rješenje da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Morine u Srbiju, nakon pregleda dokumentacije u zahtjevu i cijeneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

To rješenje će zajedno sa predmetom u saglasnosti sa Zakonom za međunarodnu saradnju u krivičnoj materiji odmah biti dostavljeno Vrhovnom sudu Republike Sjeverne Makedonije na dalje odlučivanje.

Bivši pripadnik OVK Tomor Morina će, prema odluci suda, u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula, ostati do pravosnažnosti rješenja Krivičnog savjeta suda "Skoplje 1", odnosno do odluke Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije.

Bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu makedonska polcija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po potjernici Interpola.

Ta potjernica je izdata na zahtjev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu prije 20 godina.

Zahtjev Srbije za ekstradiciju Morine Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije je skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedjeljak 5. avgusta, a to minstarstvo na kraju i donosi konačan stav.

Bonus video: