Torba puna para potresa vladu u Skoplju

Objavljen snimak preuzimanja novca u slučaju „Reket”
21775 pregleda 23 komentar(a)
Jovanovski i Milevski su od Kamčeva navodno uzeli milion i po eura, Foto: Balkaninsight.com
Jovanovski i Milevski su od Kamčeva navodno uzeli milion i po eura, Foto: Balkaninsight.com
Ažurirano: 09.08.2019. 11:33h

Italijanski dnevnik „La Verita“ objavio je juče na svom portalu video–snimak trenutka kada sjevernomakedonski biznismen Jordan Kamčev predaje torbu punu novca Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom koji su osumnjičeni u slučaju „Reket“. Snimak je bacio novo svjetlo na skandal u koji je umiješana i specijalna tužiteljka Sjeverne Makedonije, Katica Janeva, i koji je potresao vladu.

Video–snimak počinje prebrojavanjem novca koji Kamčev isplaćuje Jovanovskom da bi, navodno, uticao na tužioce da Kamčevu, osumnjičenom u slučaju „Imperija“, olakšju položaj. Torbu u kojoj se navodno nalazi milion eura, Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i Milevski iznose iz kuće Kamčeva i upućuju se ka automobilu.

Drugi dio objavljenog materijala se sastoji od audio–smimka u kojem navodno razgovaraju Jovanovski i Kamčev. U razgovoru Jovanovski najavljuje biznismenu da će ga „Vrhovni sud osloboditi (iz pritvora) do ponedjeljka ili najaksnije do utorka“.

„Specijalno tužilaštvo neće upotrijebiti vanredni pravni lek. Katica neće ništa upotrijebiti“, obećava Jovanovski, koji je, kako navode makedonski mediji, blizak sa specijalnom tužiteljkom Janevom i njenim sinom.

U novembru 2018, Specijalno tužilaštvo - formirano 2015. kako bi istražilo slučajeve kriminala na visokom nivou na osnovu prisluškivanih razgovora zvaničnika bivšeg rukovodstva - otvorilo je istragu o slučaju „Imperija“. U tom slučaju, Kamčev, koji se smatra bliskim sa bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, zajedno sa bivšim šefom tajne policije Sašom Mijalkovim i još 11 osoba, osumnjičen je za niz krivičnih djela, uključujući „kriminalno udruživanje, prevaru i pranje novca“ u periodu između 2002. i 2013.

Nakon što je proveo izvjesno vrijeme u pritvoru, Kamčevu je prema odluci Vrhovnog suda pritvor ukinut 4. marta. Snimak u kojem Jovanovski obećava Kamčevu da će biti oslobođen iz pritvora napravljen je 20. februara Jovanovski i Milevski se nalaze u pritvoru od 15. jula kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju otvorilo istragu o slučaju.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, nakon čega ih je početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Zoranom Zaevim.

Skandal je žestoko potresao Specijalno tužilaštvo, instituciju koja je do tada uživala najviše povjerenja javnosti, a u okviru istrage oduzeti su telefoni specijalnoj tužiteljki Janevoj kako bi se provjerila veza između nje i osumnjičenih. Krajem jula, saopšteno je da je naknadno nađen još jedan telefon Janeve, ali da su izbrisani svi relevantni podaci.

Od izbijanja skandala Janeva se samo jednom pojavila u javnosti, 23. jula, kada je saopštila da ona nikada nije zloupotrijebila dužnost i da je Jovanovski zloupotrijebio njeno ime.

Portal „Balkan insajt“ navodi da je juče ubrzo nakon objavljivanja snimka, Laris Gaiser, autor priče o snimku, na Fejsbuku napisao da je to samo prvi dio duže priče koja će pokazati kako se EU umiješala u događaje u Sjevernoj Makedoniji podržavajući promjenu režima i osnivanje Specijalnog tužilaštva „koje se od početka ne samo nezakonito miješalo u politiku, već je i reketiralo ljudi“. „U sljedećih nekoliko dana objavićemo šokantna dokumenta za koja se iskreno nadam da će pomoći Makedoniji da nađe svoj put ka funkcionalnoj demokratiji“, napisao je Gaiser.

VMRO-DPMNE traži vanredne izbore

Opozicija u Sjevernoj Makedoniji je juče nakon objavljivanja snimka pojačala optužbe za korupciju protiv vlade socijaldemokrata i pozvala na održavanje vanrednih izbora.

Generalni sekretar opozicione VMRO-DPMNE Igor Janušev je, kako navodi portal „Balkan insajt”, kazao da snimak nudi „krunski dokaz da je Janeva bila izvršilac iznuđivanja miliona eura i da su osumnjičeni Jovanovski i Milevski, samo pipci kriminalne vladine hobotnice“.

U očiglednom naporu da umanji štetu koju je izazvao skandal, vladajuće socijaldemokrate (SDSM), zahtijevaju ubrzanu istragu koju će predvoditi Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako bi bila utvrđena individualna odgovornost.

Međutim SDS je takođe saopštio da smatraju da je curenje i objavljivanje snimka dio „smišljenog scenarija“ u cilju uvlačenja vlade u skandal i podrivanja evroatlantskih aspiracija Sjeverne Makedonije.

Skoplje trenutno čeka odobrenje državca članica NATO–a kako bi završilo poces pristupa Alijansi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je juče saopštilo da oni nijesu odgovorni za curenje snimka, ali nije navelo da li planira da ga koristi kao dokaz u istrazi.

Bonus video: