JANEVA TVRDI DA NIJE TRGOVALA UTICAJEM, ZLOUPOTRIJEBILA POLOŽAJ...

Afera "Reket" potresa Sjevernu Makedoniju: I tužiteljkin glas na snimcima

Janeva je izjavila da je šokirana načinom na koji je dovedena u vezu sa slučajem
8680 pregleda 5 komentar(a)
Katica Janeva i Boki 13, Foto: Republika.mk
Katica Janeva i Boki 13, Foto: Republika.mk

Novi video snimci u vezi sa skandalom iznuđivanja u Sjevernoj Makedoniji dodatno kompromituju specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

Italijanski portal La Verita, koji je u četvrtak objavio snimak navodnih iznuđivača i njihove žrtve, tvrdi da se glas Janeve čuje na novim snimcima objavljenim na Jutjubu.

Janeva je juče izjavila da je šokirana načinom na koji je dovedena u vezu sa slučajem i podvukla da nikad nije trgovala uticajem, zloupotrijebila položaj ili djelovala u suprotnosti sa zakonom.

Dio razgovora se odvija između navodne žrtve, biznismena Jordana Kamčeva, i Bojana Jovanovskog i Zorana Milevskog.

Jovanovski, poznat po estradnom imenu Boki 13, i Milevski, zvani Zoki Kičeec, trenutno su u pritvoru.

Kamčev, po „Forbsu“ najbogatiji Makedonac, navodno kaže Jovanovskom i Milevskom da je za njih spremio torbu punu novčanica. „Ručno sam ih brojao. Trebalo mi je dva sata“, kaže on.

Jovanovski potom pita zašto je u torbi toliko novčanica od 50 eura. „Naše banke nemaju druge. Šta mogu?“, odgovara Kamčev i dodaje da je izabrao modernu torbu da bi zadovoljio istančani ukus Jovanovskog.

Jovanovski, navodni vlasnik makedonske kablovske televizije 1TV, i Milevski su pritvoreni 15. jula, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju otvorilo istragu o navodnom reketiranju.

Oni su osumnjičeni da su iznudili više od milion eura od Kamčeva, koji je osumnjičen u slučaju „Imperija“, kojim se bavi Specijalno tužilaštvo.

Terete se da su uzeli novac od Kamčeva u zamjenu za obećanje da će mu pomoći da izbjegne zatvorsku kaznu ili da bude blaže kažnjen, tako što će iskoristiti uticaj na Specijalno tužilaštvo.

Makedonski mediji su objavili da je Boki 13 blizak sa Janevom i njenim sinom, koji radi u televiziji 1TV.

Glas Katice Janeve se kratko čuje u jednom od razgovora između Kamčeva i Jovanovskog.

Jovanovski je nazvao preko telefona Kamčeva, kojem kaže: „Pozdravlja te jedna žena“, misleći na Janevu, nakon čega ona upada u razgovor i kaže: „Ne brini. Sve će biti OK“.

„OK, OK, nema problema“, čuje se glas Kamčeva, prenio je „Balkan insajt”.

Janeva juče nije demantovala da je u pitanju njen glas.

Kazala je da joj je dužnost kao tužiteljke da kontaktira osumnjičene iz različitih razloga, ali samo u cilju produbljivanja istraga.

„Ali, nikad nisam trgovala uticajem, zloupotrijebila položaj ili postupila nezakonito u bilo kom slučaju ili u bilo kom momentu“, tvrdi ona.

Afera oko reketiranja je uzdrmala Specijalno tužilaštvo (SJO), koje je osnovano 2015. kako bi istraživalo kriminal na visokom nivou u državi.

Ugled SJO je dodatno narušen kada su zaplijenjeni telefoni Janeve kako bi se provjerile navodne veze između nje i osumnjičenih.

Otkad je slučaj izbio u javnost, Janeva se pojavila samo jednom, 23. jula, da demantuje umiješanost i optuži Bokija 13 da je zloupotrijebio njeno ime. Međutim, skandal je uzdrmao i vladu. Ranije istrage SJO su uveliko podrile kredibilitet prethodne vlade predvođene desničarskom VMRO-DMPNE i pomogle da se pripremi put za dolazak na vlast socijaldemokrata Zorana Zaeva 2017.

Socijaldemokrate vide objavljivanje snimaka kao dio plana da se potkopa ili sruši njihova vlada.

Zaev je juče objavio na Tviteru da istraga mora otkriti sve detalje i da svi moraju odgovarati za svoje postupke jer „građani zaslužuju pravdu“.

VMRO-DMPNE je poručila da Zaev mora dati ostavku i zatražila održavanje prijevremenih izbora. „Zaev je šef kriminalne hobotnice“, objavila je VMRO-DMPNE u jučerašnjem saopštenju nakon objavljivanja novih snimaka.

Italijanski novinar Laris Gajzer, koji je na portalu La Verita objavio snimke u vezi sa aferom „Reket“, predstavlja se na Fejsbuku kao branitelj makedonskih interesa u borbi protiv neumjesnog ponašanja političara.

„Od 2015. godine pratim i izvještavam o tome kako se grupa nekompetentnih političara uz pomoć neprijateljski nastrojenih stranih sila bestidno igraju sa životima i sudbinom makedonskog naroda“, napisao je.

Gajzer je naveo da su objave dio duže priče koja će pokazati kako se Evropska unija miješala u Sjevernoj Makedoniji podržavajući promjenu režima i osnivanje SJO, „koje se od početka ne samo miješa u politiku, nego i reketira ljude!“.

Joveski: Niko neće biti pošteđen odgovornosti

Kamčev takođe pita Jovanovskog da li je i članica Specijalnog tužilaštva zadužena za taj slučaj, Lile Stefanova, „u igri sa nama?“

„Ona mora da zna neke stvari“, kaže Kamčev, ali se ne čuje jasan odgovor. Biznismen dalje kaže Jovanovskom da je ranije preko jednog posrednika dobio punudu da podmiti Stefanovu u zamjenu za njenu uslugu, ali da je to odbio.

Stefanova je juče u dugačkom saopštenju odbacila optužbe. Navela je da su Kamčev i još jedan osumnjičeni 2018. bezuspješno pokušali da utiču na predistražni postupak u slučaju „Imperija“.

„O toj situaciji sam obavijestila Katicu Janevu i ostale tužioce, ali i moj tim istražitelja“, navela je Stefanova.

I Stefanova i njena šefica Janeva će biti pozvane na razgovor, rekao je juče državni tužilac Sjeverne Makedonije Ljubomir Joveski.

„Ne radimo selektivno i niko neće biti pošteđen krivične odgovornosti ako se utvrdi da je kriv“, rekao je Joveski.