Afrička kuga svinja u Srbiji: BiH i S. Makedonija zabranile uvoz mesa

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje
2595 pregleda 3 komentar(a)
Svinje (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Svinje (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja OIE objavila je da je Srbija zemlja za koju se sumnja da na njenoj teritoriji postoji opasno oboljenje svinja – afrička kuga, od kojeg uginu sve zaražene svinje, prenosi Agrosmart.

U Ministarstvu poljoprivrede za Agrosmart kažu da prisustvo te bolesti u Srbiji još uvek nije zvanično potvrđeno i da se još uvijek čekaju rezultati analiza.

"Naša obaveza bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavjestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je riječ o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.Dodali su da se i dalje čekaju rezultati iz laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti.

"Čim rezultati stignu, biće objavljeni", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Na sajtu OIE može se vidjeti da su slučajevi za koje se sumnja da je u pitanju afrička kuga registrovani na ukupno četiri mjesta u Srbiji, prenosi N1.

U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne, navodi Agrosmart (agrosmart.net).

Dodaje se da je u dva odvojena slučaja oboljenje potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, gdje su pronađene ukupno četiri oboljele životinje, dok je u Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest potvrđena kod dvije svinje.

U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu, piše Agrosmart.

Dodaje se da je do sada neškodljivo uklonjeno 114 životinja i podsjeća da protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Bolest se ne prenosi na druge vrste životinja ni na ljude.

Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita, povišena temperatura, crvenilo kože, pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje i krvavi proliv.

Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Virus se prenosi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odjećom, obućom, kontaminiranim predmetima, opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

BiH i Sjeverna Makedonija zabranile uvoz svinjeskog mesa iz Srbije

BiH je privremno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda od njih iz Srbije, kako bi se spriječio unos afričke svinjske kuge.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je danas da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

"Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge", navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi "sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge".

Sjeverna Makedonija je danas takođe zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Sjeverne Makedoniije, ta odluka je donijeta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donijela rješenje o zabrani uvoza u Sjevernu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obaveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizovoda i prerađevina i neće se puštati u promet prije dobijenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarstku medicinu.

U Sjevernoj Makedoniji, prema Agenciji za hranu i veterinarstvo, nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mjere su podignute na maksimalni nivo.

Uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije je zabranila i Bosna i Hercegovina.

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstijrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja danas je stavila Srbiju na spisak država u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

Bonus video: