Hoće li "Reket" srušiti Zaeva?

Nezavisno od političke pozadine slučaja iznuđivanja u Sjevernoj Makedoniji, vlada u Skoplju se mora fokusirati na temeljnu istragu, a ne na ograničavanje štete
7507 pregleda 13 komentar(a)
Biznismen i humanitarac: Jovanovski, Foto: Balkaninsight.com
Biznismen i humanitarac: Jovanovski, Foto: Balkaninsight.com

Skandal „Reket” u čijem centru je kontroverzni bivši šoumen koji je postao biznismen Bojan Jovanovski brzo je prerastao u veliki problem za vladu u Skoplju koju predvode socijaldemokrate Zorana Zavea, navodi u analizi portal Balkan insajt.

Vlada, koja je zamijenila autoritarni režim Nikole Gruevskog uz obećanje da će se čvrsto obračunati sa korupcijom i povratiti vladavinu prava, sada je suočena sa izazovom da dokaže da tim obećanjima pristupa ozbiljno i da se suprotstavi optužbama da je organizovala, ili da je u najmanju ruku učestvovala u iznuđivanju.

Tri inkriminišuća video–snimka koja je od četvrtka objavio italijanski desničarski list „Verita” dodatno su narušili kredibilitet Specijalnog tužilaštva (SJO) i ugrozili poziciju vlade i zabrinuli evropske saveznike Skoplja, podsjeća BIRN.

„Borba protiv kriminala na najvišem nivou mora se nesmetano nastaviti. Povodom posljednjih otkrića, važno je uspostaviti pravnu odgovornost za sve zločine”, kazao je u nedjelju odlazeći komesar EU za proširenje Johanes Han,

U subotu, podstaknut novim otkrićima, Zaev je obećao beskompromisnu borbu protiv mogućih počinioca iz njegovih redova, i pozvao pravosuđe da ubrza istragu.

Međutim, kako navodi BIRN, mnogi smatraju da su vlasti loše postupale u ovom slučaju, pokušavajući da ograniče štetu umjesto da odmah pokušaju da slučaj istraže. Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje istražuje slučaj, takođe je optuženo da je djelovalo sporo i letargično i da je dozvolilo da ga pretekne strani portal sumnjivih političkih motiva, koji je sada kompromitovao cijeli slučaj i dokaze.

„Ovo će biti trenutak istine za ovu vladu, koja je došla na vlast zahvaljujući obećanju da će povratiti vladavinu prava”, kazao je za BIRN politički analitičar Borjan Đuzelov. „Ukoliko svojim postupcima ubijede javnost da ne kriju i ne štiti počinioce iz njihovih redova, onda će dobiti priliku da se donekle iskupe. Međutim, nažalost, stekao sam utisak da su se odlučili za kontrolu štete, nadajući se da stvari neće izmaći kontroli”, kazao je Đuzelov. On smatra da je afera izbila u nezgodnom trenutku za vladu, nakon neuspjeha da sprovede istinske reforme u pravosuđu. „Reforme su ostale na nivou strategija i nacrta, a u pravosuđu su ostali isti ljudi”, navodi Đuzelov. Po njegovom mišljenju usljed toga je teško očekivati da sistem dobro odradi posao, ili da javnost povjeruje u to.

BIRN podsjeća da je afera počela da tinja početkom ljeta, nakon što je niz novinarskih članaka podstakao sumnje da su zvaničnici vladajuće partije učestvovali u organizovanom iznuđivanju koje je sprovodio Jovanovski, poznat kao Boki 13.

Regularno Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju otvorilo je istragu protiv Jovanovskog, a on i njegov osumnjičeni saučesnik Zoran Milevski su uhapšeni i određen im je pritvor.

Oni se sumnjiče da su reketirali biznismena Jordana Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamjenu za novac nudili da će uticati na glavnu specijalnu tužiteljku Katicu Janevu da mu olakša položaj u slučaju „Imperija”.

Stvari su eskalirale kada je list „Verita” prošlog četvrtka počeo da objavljuje senzacionalne snimke na Jutjubu. Na snimcima se vidi kako Jovanovski i Milevski preuzimaju torbu punu novca od Kamčeva i napuštaju njegovu kuću. Objavljeni su i audio–snimci na kojima se pored glasova njih trojice čuje i glas Janeve.

U trećem paketu snimaka objavljenih u nedjelju, fokus je uglavnom na razgovoru između Kamčeva i Jovanovskog koji se dogovaraju o detaljima puštanaj Kamčeva iz kućnog pritvora, vraćanju pasoša i zatvaranju slučaja „Imperija” od strane Specijalnog tužilaštva. Na jednom od snimaka čuje se kako glas koji navodno pripada Jovanovskom priča o poznanstvu sa Zaevim tvrdeći da on „neće praviti nikakve probleme”.

Janeva je reagujući na objavljivanje snimaka potvrdila da se na snimcima čuje njen glas, ali insistira da su njeni postupci zakoniti i da je u to vrijeme pregovarala sa Kamčevim kako bi svjedočio u drugom slučaju.

Zaev, međutim, kategorično poriče umiješanost u aferu, insistirajući da je Jovanovski zloupotrijebio njegovo ime kako bi impresionirao sagovornika.

Đuzelov je za BIRN kazao da skandal ima više slojeva koji se koriste za političke svrhe kako bi se podrila, ili čak zbacila vladu.

BIRN navodi da je politički aspekat afere jasno ilustrovan u člancima lista „Verita” i u objavama autora snimaka Larisa Gajzera, koji ne krije animozitet prema novoj proevropskoj vladi i Specijalnom tužilaštvu.

Nakon objavljivanaj prvog snimka, Gajzer je na Fejsbuku objavio da je ova priča dokaz „kako EU, nakon što je podržala promjenu režima u Makedoniji sa ciljem ograničavanja njenog suvereniteta, zagovara uspostavljanje kabineta Specijalnog tužilaštva koje se od početka ne samo miješalo u politiku, već je i učestvovalo u iznuđivanju”. On dalje tvrdi da je taj „mafijaški sistem” radio pod direktnom kontrolom vodećih političara u Sjevernoj Makedoniji - koje su, kako tvrdi postavili „EU i Džordž Soroš”.

Gajzer zatim optužuje šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini i odlazećeg predsjednika EK Žan Kloda Junkera za „ponižavanje cijelog makedonskog naroda” i za „podršku svemu osim normalnoj vladavini prava”.

List „Verita” se takođe smatra bliskim desničarskom italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju koji je ogorčeni neprijatelj Mogerinijeve, podsjeća BIRN.

Mada je politička agenda italijanskog lista više nego jasna, Đuzelov smatra da „neovisno od pozadine i izvora koji je objavio snimke, vlada u Skoplju ne smije da se fokusira na taj aspekat već treba da radi na omogućavanju temeljne istrage slučaja”.

Povodom slučaja „Reket” juče se prvi put oglasio i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski koji je zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

„Iz onoga što je do sada javno poznato, nažalost, izvjesno je da su u taj slučaj umiješani ljudi različitih profila. U nedavno objavljenim snimcima se čuju glasovi biznismena, čak i tužiteljke, a spominju se i imena istaknutih ličnosti”, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Budući da su sljedeći redovni izbori u drugom dijelu naredne godine, vrijeme ističe za vladu da predoči svoju verziju priče i spase narušenu reputaciju.

Boki 13 imao pristup vodećim zvaničnicima

Otkako je nova vlada preuzela vlast u Skoplju, Boki 13 je postao biznismen i glasni je pristalica novih vlasti.

Velikom otvaranju njegove nove privatne televizije, 1TV, prisustvovali su mnogi ministri u vladi i pripadnici novog političkog establišmenta.

On je, kako navodi BIRN, otvorio i humanitarnu organizaciju, “International Alliance”, zahvaljujući kojoj je dobio pristup mnogi zvaničnicima, uključujući i članove kabineta premijera Zaeva.

Tokom protekle dvije godine, redovno je objavljivao fotografije na društvenim mrežama sa privatnih i zvaničnih sastanaka sa uticajnim političarima, a u jednom navratu je kazao da je ponosan što mu je Janeva prijateljica.

To je, kako piše BIRN, stvorilo utisak da je blizak sa ljudima iz vlade, a njegove fotografije, koja su sada preplavile internet, nanose ogromnu štetu imidžu vlade.

Bonus video: