U OKOLINI MLADENOVCA

Laboratorijski rezultati potvrdili: U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je naglasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa
4115 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenose beogradski mediji pozivajući se na agenciju Tanjug. 

Nedimović je naglasio da su preduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa.

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mjere.

"Nažalost, poslije dvije godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović za Tanjug.

Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude.

Crna Gora je juče zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije.

Preporučujemo za Vas