ODLUKA KRIVIČNOG SUDA U SKOPLJU

Slučaj "Reket": Jovanovskom i Milevskom produžen pritvor

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski poznati o kao Boki 13 i Zoran Milevski - zvani Zoki Kičevac, od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje"
1570 pregleda 2 komentar(a)
Jovanovski i Milevski su od Kamčeva navodno uzeli milion i po eura, Foto: Screenshot/Youtube
Jovanovski i Milevski su od Kamčeva navodno uzeli milion i po eura, Foto: Screenshot/Youtube

Krivični sud u Skoplju danas je osumnjičenima u slučaju "Reket" Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom produžio pritvor za još 30 dana.

Kako se navodi u saopštenju, odluku o produžavanju pritvora Krivično vijeće Osnovnog krivičnog suda "Skoplje 1" je donio na predlog Tužilaštva za organizovani krimiinal, koje vodi istragu u slučaju u medijima nazvanom "Reket".

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski poznati o kao Boki 13 i Zoran Milevski - zvani Zoki Kičevac, od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih goni zbog sumnje da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamjenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovrenih pet, nakon čega je početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem "Reket" na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Na snimcima objavljenim na internet stranici desničarskog italijanskog dnevnika "Verita" Boki 13 u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a u medijima se sa sliučajem "Reket" povezuju i neke druge političke ličnosti.

Predsjednik Sjeverne Makdonije Stevo Pendarovski je "Reket" nazvao "ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija" i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.