Zaev: Ne razmišljam o ostavci ili prijevremenim izborima

Prije dvije nedelje je i tužilac skopskog tužilaštva Vilma Ruskoska potvrdila da je Zaev prijavio optužene u slučaju Reket za iznudu novca od skopskog biznismena Jordana Kamčeva, u zamjenu za oslobađanje od pritvora
962 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Boris Grdanoski/AP
Zoran Zaev, Foto: Boris Grdanoski/AP

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da ne razmišlja o ostavci ili prijevremenim parlamentarnim izborima, nakon što je to, zbog slučaja Reket, zatražila opozicija.

"Nemam namjeru da razmišljam ni o ostavci ni o prijevremenim parlamentarnim izborima, jer na čelu ove vlade stoji čovek koji je prijavio slučaj Reket", izjavio je Zaev.

On je dodao da će biti održani redovni izbori, prenosi portal Plusinfo.

Prije dvije nedelje je i tužilac skopskog tužilaštva Vilma Ruskoska potvrdila da je Zaev prijavio optužene u slučaju Reket za iznudu novca od skopskog biznismena Jordana Kamčeva, u zamjenu za oslobađanje od pritvora.

"Izbori mogu da budu u oktobru, ako to nekome znači uspjeh za prijevremene izbore. Ali, nakon velikih političkih odluka, nakon svih reforma koje smo pokrenuli, proces pristupanja u NATO i početka pregovora sa EU, odličnih ekonomskih parametara, treba da pružimo šansu državi", naglasio je Zaev.

Nakon objavljivanja razgovora na portalu italijanskog lista La Veritas o slučaju Reket, u kojima se čuje i glas šefice specijalnog tužilaštva Katice Janeve, iz opozicionog VMRO-DPMNE su rekli da je vlada Zaeva urušila pravni sistem u Sjevernoj Makedoniji, da je vrijeme za izbore i promjenu vlasti.

Novinar Laris Gajser, koji je objavio razgovore o slučaju, u utorak je rekao da je politička karijera Zaeva, koji je umiješan u ovu aferi, gotova, da više nema međunarodni kredibilitet.

Bonus video: