SLUČAJ "REKET"

Advokat: Neistina da je "Boki 13" poručio da su kod njegove majke dokazi protiv Zaeva

U ovoj fazi istrage, kada Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje svjedoke i prikuplja dokaze, osumjičeni Jovanovski može da da izjavu ako to želi, ali to do sada nije učinio
2369 pregleda 0 komentar(a)
Jovanovski i Zaev, Foto: Republika.mk
Jovanovski i Zaev, Foto: Republika.mk

Apsolutna su neistina napisi u srpskim medijima da je Bojan Jovanovski poslao poruku da su "ako mu se nešto desi u zatvoru, dokazi protiv Zorana Zaeva su kod njegove majke" - izjavio je advokat prvoosumnjčenog u aferi "Reket" Dimitar Savovski.

On je za makedonski portal 360stepeni.mk rekao da se Jovanovski, poznat kao "Boki 13", u pritvoru drži bolje nego što su advokati očekivali i da nema ozbiljnih primjedbi na uslove u istražnom zatvoru "Skoplje".

Po riječima Savovskog, "Boki 13" je informisan o svim vijestima o njemu i sa slučajem "Reket" koji je u fokusu medija.

Advokat Jovanovskog je dodao da odbrana Bokija 13, ocjenjuje kao paušalno rješenje o pritvoru kojem je on od 15. jula.

"Dokazi na osnovu kojih je tužilaštvo tražilo pritvor, nisu dovoljni da stvore osnovu za sumnju, a kamoli osnovanu sumnju da mu se odredi pritivor", rekao je Savovski.

Po portalu "360 stepeni", odbrana Jovanovskog tvrdi da video-snimci koje je objavio italijanski dnevnik "Verita" nisu podnijeti kao dokazi.

U ovoj fazi istrage, kada Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje svjedoke i prikuplja dokaze, osumjičeni Jovanovski može da da izjavu ako to želi, ali to do sada nije učinio.

U slučaju "Reket" su osumnjičeni samo Jovanovski i Zoran Milevski koji je danas saslušan, a za sjutra je najavjeno da će svjedok biti specijalna tužiteljka Katica Janeva koju su sa slučajem "Reket" dodatno povezali snimci objavljeni u javnosti.

Prethodnih dana su u istrazi za eferu "Reket" svjedočila i tri tužioca Specijalnog tužilaštva koje vodi Katica Janeva.

Iako su u aferi "Reket" koja poslednjih sedmica politički potresa Sjevernu Makedoniju, do sada su osumnjičeni samo Jovanovski i Milevski, u medijima su se pojavili snimci povezani sa tim slučajem na kojima se čuje i glas Janeve koja je bliska s "Bokijem 13", kao i glasovi biznismena i istaknutih makedonskih političara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Jovanovskog i Milevskog sumnjiči da su iznudili novac od biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamjenu za novac, nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je najprije o tome razgovarao s premijerom Zoranom Zaevom.

Na snimcima objavljenim na internet stranici "Boki 13" u razgovoru s Kamčevim spominje i da je o tome razgovarao s premijerom Zaevom, koji je nekoliko dana kasnije negirao bilo kakvu umiješanost u slučaj "Reket" i istakao da neće dozvoliti da mu "nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan peder sruše vladu".

Brzu i efikasni istragu u slučaju "Reket" zatražiili su predsjednik Sjeverne Makdonije Stevo Pendarovski i opozicija, kao i predstavnici SAD i EU.