Slučaj "Reket": Tužiteljka rekla da se ne osjeća krivom

Na pitanje da li je njen glas koji se čuje na snimku, rekla je da sada to ne smije da kaže, jer u toku istrage nije dozvoljeno dijeljenje informacija
3219 pregleda 0 komentar(a)
Katica Janeva, Foto: Screenshot (YouTube)
Katica Janeva, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.08.2019. 18:48h

Specijalna tužiteljka Sjeverne Makedonije Katica Janeva svjedočila je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Skoplju, u okviru istrage slučaja "Reket", i poslije ročišta izjavila da se ne osjeća krivom.

Svjedočenje Janeve, privatno bliske s prvoosumnjičenim u slučaju "Reket", trajalo je više od četiri sata, a u Tužilaštvo je došla u pratnji advokata, branioca jednog od osumnjičenih u slučaju "Imperija" koji vodi njeno tužilaštvo.

Na novinarsko pitanje da li očekuje da istraga afere "Reket" bude proširena i na nju, Janeva je rekla da to treba da kaže tužiteljka koja vodi slučaj i dodala da ne zna da li je u taj kriminalni slučaj uključen i neki političar.

U istrazi slučaja "Reket", za iznudu su do sada osumnjičene dvije osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, ali su se u medijima u međuvremenu pojavili snimci povezani s tim slučajem na kojima se čuje glas Janeve i pominju imena istaknutih sjevernomakedonskih političara.

Na pitanje da li je njen glas koji se čuje na snimku, kada preko telefona Bokija 13 poručuje biznismenu Jordanu Kamčevu da će sve biti u redu, rekla je da sada to ne smije da kaže, jer u toku istrage nije dozvoljeno dijeljenje informacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamjenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najprije razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Na snimcima objavljenim na internetu, Boki 13 u razgovoru s Kamčevom spominje da je o tome pričao sa Zaevom, koji je nekoliko dana kasnije negirao bilo kakvu umiješanost u slučaj "Reket" i naveo da neće dozvoliti da mu "nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan ped*r sruše vladu".

Brzu i efikasnu istragu u slučaju "Reket" zatražiili su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicija, kao i predstavnici SAD i EU.

Bonus video: