SLUČAJ "REKET"

Uhapšena specijalna tužiteljka Sjeverne Makedonije

Državni tužilac Sjeverne Makdonije Ljubomir Joveski je rekao da je do sada utvrđeno da je Janeva iskoristila položaj i ovlašćenja i drugim osobama obezbijedila izuzetnu materijanu korist
16765 pregleda 15 komentar(a)
Katica Janeva, Foto: Screenshot
Katica Janeva, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.08.2019. 14:49h

Policija je danas u Skoplju uhapsila specijalnu tužiteljku Katicu Janevu po nalogu Tužilaštva Sjeverne Makedonije za organizovani kriminal.

Državni tužilac Sjeverne Makdonije Ljubomir Joveski izjavio je da je istraga u slučaju "Reket" proširena na specijalnu tužiteljku Katicu Janevu i da je da je od suda zatraženo da joj bude određen pritvor.

On je novinarima rekao da je do sada utvrđeno da je Janeva iskoristila položaj i ovlašćenja i drugim osobama obezbijedila izuzetnu materijanu korist.

"Do sada obezbijeđeni dokazi potvrđuju da se isključivo radi o krivično-pravnom slučaju koji ne treba politizovati ili povezivati sa osobama iz drugih država. Naglašavam da nema nijedne indicije da su nezakonito prikupljenja sredstva završila kod domaćih ili stranih političara", rekao je Joveski.

Janevu je policija dans uhapsila u njenoj kući u Skoplju i odvela je prvo u Tužilaštvo kojim formalno rukovodi, radi pretresa njene kancelarije.

Policija je pretrsla i njenu kuću u skopskom naselju Kozle. Očekuje se da poslije pretresa Janeva bude dovedena u Krivični sud "Skoplje 1".

Janeva je juče svjedočila u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Skoplju, u okviru istrage slučaja "Reket", i poslije ročišta izjavila da se ne osjeća krivom.

Svjedočenje Janeve, privatno bliske s prvoosumnjičenim u slučaju "Reket", trajalo je više od četiri sata.

U istrazi slučaja "Reket", za iznudu su do sada osumnjičene dvije osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, ali su se u medijima u međuvremenu pojavili snimci povezani s tim slučajem na kojima se čuje glas Janeve i pominju imena istaknutih sjevernomakedonskih političara.

Na pitanje da li je njen glas koji se čuje na snimku, kada preko telefona Bokija 13 poručuje biznismenu Jordanu Kamčevu da će sve biti u redu, rekla je da sada to ne smije da kaže, jer u toku istrage nije dozvoljeno dijeljenje informacija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamjenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najprije razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Na snimcima objavljenim na internetu, Boki 13 u razgovoru s Kamčevom spominje da je o tome pričao sa Zaevom, koji je nekoliko dana kasnije negirao bilo kakvu umiješanost u slučaj "Reket" i naveo da neće dozvoliti da mu "nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan ped*r sruše vladu".

Brzu i efikasnu istragu u slučaju "Reket" zatražiili su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicija, kao i predstavnici SAD i EU.