Novosti: SAD pipremile specijalan "kosovski paket" za Vučića

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture
72 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.03.2018. 09:03h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedjeljama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu današnje Večernje novosti.

Kako taj list navodi, prema odlično obaviještenim izvorima, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosova i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosjutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

Zajednica bi, kako navode, tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenose Novosti.

Sagovornici Novosti iz diplomatskih krugova ocjenjuju da su se SAD odlučile na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju.

"Takođe, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podjeli Kosova, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke", navodi taj list.

Dodaju i da ovaj predlog "ima i drugu stranu medalje, koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".

"Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj paket, jer je riječ o ubjedljivo najjačoj političkoj figuri u državi", pišu Novosti.

Bonus video: