Jordan Kamčev svjedočio u slučaju Reket

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dalo dodatne informacije o svjedočenju Kamčeva, inače provosumnjičenog u istrazi "Imperija" koju protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovre i koja je dovela do afere "Reket"
1141 pregleda 0 komentar(a)
Jordan Kamčev, Foto: Screenshot
Jordan Kamčev, Foto: Screenshot

Makedonski biznismen Jordan Kamčev koji se sam prijavio kao oštećeni, danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije ispitivan u slučaju istrage za iznudu nazvanu "Reket".

Prema informacijama iz tužilaštva, Kamčev je pozvan kao svjedok u istrazi koja je otvorena 15. jula i u kojoj su do sada tri osobe osumnjičene.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dalo dodatne informacije o svjedočenju Kamčeva, inače provosumnjičenog u istrazi "Imperija" koju protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovre i koja je dovela do afere "Reket".

U istrazi "Reket" za iznudu novca od Kamčeva za bolji tretman u istrazi "Imperija" osumnjičeni su čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski (Boki 13), skopski biznismen Zoran Milevski i specijalna tužiteljka Katica Janeva.

Prema istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da trgujući uticajem koji na nju ima "Boki 13", s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po eura od biznismena Jordana Kamčeva, u zamjenu za "povoljniji položaj u istrazi" slučaja "Imperija" koju vodi njeno tužilaštvo.

Za to je dobila namještaj u vrijednosti od 298.000 denara (4.800 eura), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih, ali tužilaštvo tvrdi da će dokazati da je uzela znatno više sume za uslugu.

Specijalna tužiteljka je zloupotrebom položaja u slučaju "Imperija" omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zamijeni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svjedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična djela i da plati mali iznos štete.

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok im se Janeva u prtvoru u istražnom zatvoru "Skoplje" priključila 21. avgusta.

Bonus video: