Šefovi diplomatija podržali proširenje na Zapadni Balkan

Mogerini je kazala da "bilo koji igrač" izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije Unije na Balkanu daleko veće nego bilo koga drugog iz svijeta
1978 pregleda 0 komentar(a)
Havisto i Mogerini, Foto: Reuters
Havisto i Mogerini, Foto: Reuters

Šefovi diplomatija država Evropske unije (EU) na sastanku sa partnerima sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju iskazali su snažniju podršku i svijest o strateškom značaju dosljednosti Unije u procesu proširenja, kazala je odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini.

Ona je, na završnoj konferenciji za novinare, rekla da nije na njoj da kaže da li je o tome bilo jednoglasnosti, pošto je sastanak bio neformalan i iza zatvorenih vrata, prenosi N1.

Mogerini je rekla da je za zemlje regiona prijem u EU važan, "ali se zaboravlja koliko je to značajno i za samu Uniju, za ujedinjenje kontinenta".

Ona je kazala da "bilo koji igrač" izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije Unije na Balkanu daleko veće nego bilo koga drugog iz svijeta.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto rekao je da ako Unije ne bude na Zapadnom Balkanu, biće neke druge svjetske sile.

Prema njegovim rečima, za proces proširenja presudno je da zemlje regiona prije prijema u članstvo ojačaju pravnu državu i slobodu izražavanja, a veoma je važna i dobra regionalna saradnja.

Mogerini je kazala da proširenje nije samo geografsko pitanje, već je činjenica da su zapadnobalkanske zemlje susjedi članica EU, ali su i “ostrvo” unutar Unije".

Za EU je, dodala je ona, proširenje bitno ekonomski, bezbjednosno, za uređivanje priliva izbjeglica, izgradnje ključne infrastrukture, a za Zapadni Balkan proširenje je veoma važno za izgradnju mira i pomirenja.

"Ne smijemo zaboraviti da su neke od tih zemalja bile u ratu prije samo dvadesetak godina, a to je veoma kratak period", navela je Mogerini.

Sve to, kako je kazala, bitno je za preuređenje institucija i pravne države u zemljama Balkana, gdje po 70 odsto građana i više od toga podržava ulazak u EU.

Bonus video: