Sud BiH: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Takav epilog je bio očekivan poslije rasprave na sarajevskom sudu u julu, kada su i odbrana i tužioci rekli da Mamić ne može da bude izručen Hrvatskoj pošto posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo
2384 pregleda 0 komentar(a)
Mamić, Foto: Almir Razić/Betaphoto
Mamić, Foto: Almir Razić/Betaphoto

Sud u Bosni i Hercegovini odlučio je da bivši čelnik zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog višemilionske prevare, izjavio je danas Mamićev advokat Zdravko Rajić.

"Dobio sam obavještenje od suda. Pravosnažno je rješenje da nema uslova za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj", rekao je Rajić agenciji Hina.

Upitan da li postoji još neki mehanizam da Hrvatska zatraži Mamićevo izručenje, Rajić je rekao da je tom odlukom suda slučaj zaključen.

"Ne postoji druga pravna mogućnost što se tiče ove optužnice", naveo je Rajić.

On je dodao da sada predstoji "samo tehnička procedura da ministarstvo pravde BiH prosledi obavještenje ministarstvu pravde Hrvatske".

Takav epilog je bio očekivan poslije rasprave na sarajevskom sudu u julu, kada su i odbrana i tužioci rekli da Mamić ne može da bude izručen Hrvatskoj pošto posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo, navodi hrvatska agencija.

Mamić je otišao u BiH uoči izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. Od tada živi u Međugorju, a u više navrata je isticao da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Hrvatsko tužilaštvo u novoj optužnici tereti Mamića i još šest osoba da su oštetili Dinamo za oko 200 miliona kuna (27 miliona eura), sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, između ostalog, navodi Hina.

Bonus video: