SAOPŠTILA VLADA U SKOPLJU

Konstituisan Komitet za pregovore za pristupanje Sjeverne Makedonije EU

To tijelo utvrđuje dinamiku pregovora, rokove za harmonizaciju zakonodavstva i izvore potrebnih finansijskih sredstava za ispunjavanje pruzetih obaveza u toku pregovora sa EU
411 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: AP/Boris Grdanoski, AP/Boris Grdanoski
Zoran Zaev, Foto: AP/Boris Grdanoski, AP/Boris Grdanoski
Ažurirano: 03.09.2019. 21:05h

Konstitutivni sastanak Komiteta za pregovore za pristupanje Sjeverne Makedonije EU održan je danas u okviru priprema i u očekivanju dobijanja datuma, saopštila je vlada u Skoplju.

Na sastanku tog komitata u Vladi Sjeverne Makedonije razmotreni su modeli za uključivanje građanskog sektora u pristupne pregovore kako bi se "država što adekvatnije pozicionirala u ključne faze procesa prisutpanja EU".  

Komitet za pregovore, kojim predsjedava premijer Zoran Zaev, najviše je radno tijelo Vlade Sjeverne Makedonije za koordinaciju procesa pristupnih pregovora i razmatra i utvrđuje predlog pregovaračkih pozicija, raspravlja i zauzima stav o najvažnijim pitanjima koja proizilaze iz pregovora.

To tijelo utvrđuje dinamiku pregovora, rokove za harmonizaciju zakonodavstva i izvore potrebnih finansijskih sredstava za ispunjavanje pruzetih obaveza u toku pregovora sa EU.

Premijer Sjeverne Makedonije i predjsednik Komiteta za pregovore sa EU Zoran Zaev je, kako se navodi, na sastanku istakao "potrebu za brzom reakcijom svih koji će biti uključeni u proces jedne od najznačajnijih faza za ovu državu".